» » » Фактори антропогенезу

Фактори антропогенезу

фактори антропогенезу

Історично формування сучасної людини відбувалося під впливом чинників, типових і для інших видових категорій землян. Але, вивчаючи нашу еволюцію, необхідно враховувати, що поява людини - подія унікальна, в цьому випадку має місце перехід до нового типу існування живої матерії - соціальному чи громадському. Це було величезним стрибком, відокремив людину від тваринного світу. Які ж основні фактори антропогенезу?

Плоди еволюції

Зумовлені впливом природного відбору еволюційні трансформації наших предків біологічно визначили розвинулися надалі соціальні закономірності. Зрозуміло, що характеризують сучасну людину особливості з`явилися не відразу - на це пішло кілька мільйонів років. Зокрема звільнило наші руки для роботи прямоходіння виникло на первинному етапі розвитку австралопітека. Також протягом декількох мільйонів років збільшувалася маса головного мозку. Але на останніх стадіях розвитку нашого мозку мало місце не наростання його маси, а певне конструктивне перебудову даного органу, внаслідок чого отримав розвиток соціальний аспект людської психіки. Поза сумнівом, головний фактор антропогенезу - це зародження трудової діяльності, здатність виробляти знаряддя праці. Дана подія стало якісним стрибком, поворотним моментом від філогенезу (біологічної історії) до соціальної історії.    

Біологічні чинники антропогенезу  



Поняттям «антропогенез» (антропосоціогенезу) позначають загальний хід процесів еволюційно-історичного розвитку фізичного образу людини, початкового формування його мови, трудової діяльності і суспільства. Проблеми антропогенезу вивчає наука антропологія. Без впливу біологічних, а також соціальних факторів антропогенезу був би неможливий. Біологічні фактори (рушійна сила еволюції) є спільними як для людини, так і для решти живої природи. До них також зараховують природний відбір і спадкову мінливість. Важливість біологічних факторів для людської еволюції розкрив Ч. Дарвін. Особливо велику роль зіграли дані фактори на ранньому етапі еволюції людини. Виникаючі спадкові зміни визначали зокрема зростання людини, колір його очей і волосся, стійкість до впливів весняних обставин. На ранньому етапі еволюції людина перебувала у великій залежності від природних факторів. Виживав і залишав потомство в подібних обставинах той, хто володів корисними для даних умов спадковими характеристиками.      

Соціальні чинники антропогенезу



Під даними факторами маються на увазі суспільний спосіб життя, працю, мова і розвинене свідомість. Самостійно виготовити знаряддя праці може тільки людина. Певні тварини лише використовують деякі предмети з метою добування їжі (щоб дістати плід з гілки мавпа бере палицю). Завдяки трудової діяльності у предків людини відбувався так званий антропоморфозами - закріплення фізіологічних і морфологічних змін. Найважливішим фактором антропоморфозами в людській еволюції стало прямоходіння. З покоління в покоління природний відбір зберігав особини зі сприяють прямоходіння спадковими характеристиками. З плином часу сформувався пристосований до вертикального положення S-образний хребет, розвинулися масивні кістки ніг, широкі грудна клітка і таз, склепінчаста стопа.

Основний фактор антропогенезу

Прямоходіння вивільнило руки. Спочатку рука виконувала лише найпростіші рухи, але в процесі заняття працею вона удосконалилася і придбала здатність до виконання складних дій. У цьому сенсі можна зробити висновок, що рука не тільки орган праці, але і його продукт. Розгорнувши руки, людина отримала можливість виготовляти найпростіші знаряддя праці, в боротьбі за існування це стало важливим козирем.

Спільна праця сприяв зближенню членів роду, виникла необхідність в обміні звуковими сигналами. Так спілкування викликало потребу розвитку сигнальної системи другого плану - комунікації за допомогою слів. Першими засобами спілкування був обмін жестами і окремими примітивними звуками. Подальші мутації і природний відбір перетворили гортань і ротовий апарат, що сформувало мова. Можливість говорити і вміння працювати розвинули мислення. Таким чином, протягом тривалого часу у взаємодії соціальних і біологічних факторів сталася еволюція людини. Фізіологічні та морфологічні особливості здатні передаватися у спадок, але здатність працювати, мислення і мова розвиваються виключно в процесі освіти і виховання. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!