» » Чим відрізняється людина від тварини?

Чим відрізняється людина від тварини?

Чим відрізняється людина від тварини?

Людина і тварина вкрай схожі між собою. Організм людини і тварини схожий за складом, за будовою і поведінки - різних реакцій і процесів. Функції тіла людини і тварини ідентичні, людський зародок розвивається за тими ж стадіями, що і зародок тварини. І, врешті-решт, у людини до цих пір є деякі рудиментарні органи, які притаманні тваринам (наприклад, апендикс). Але що ж відрізняє людину від братів його менших? Чим відрізняється людина від тварини?

Говоримо и показуємо

Стадії людського мислення: міркування, судження, умовивід, а також багато розумові операції (як вміння аналізувати, узагальнювати, простежувати логічні зв`язки) не властиві тваринам. Також людина здатна обмінюватися інформацією з подібними собі за допомогою членороздільної мови, а також друкованих знаків і знаків письма. Розмова тварин - це набір звуків і сигналів, за допомогою яких вони можуть попередити один одного про небезпеку і інші події. У мові тварин немає інформації про які-небудь абстрактних поняттях, а також про події минулого і майбутнього.

Ролі і маски

Людина займає певні соціальні ролі, він може міняти свою поведінку і свої бажання. Людина може передбачати наслідки своїх вчинків і в залежності від того коригувати свої дії. Людина оцінює все навколо себе і за результатами цієї оцінки поводиться той чи інший спосіб. Тварини також грають певні ролі: ватажок і підкоряються йому члени зграї, мати і діти, самець і самка. Але ці ролі зумовлені не розумом, а інстинктами, які закладені в них природою з народження. Тварина не може передумати і вибрати собі будь-яку іншу роль. Крім того, психіка людини в більшості випадком розвивається відповідно до епохи часу, тобто, залежить від історичних і соціальних умов. Тваринний світ же не змінювався з плином часу і завжди в ставленні до свого пристрою залишався таким, яким ми бачимо його зараз.

Терпіння і труд



Людина здатна покращувати своє оточення, якщо воно викликає у нього дискомфорт, здатний сам виготовляти знаряддя праці і користуватися ними. Тварина пристосовується до місця, в якому живе і діє по життю, підкоряючись оточуючим законам. Тварина може відламати палицю або прикотити камінь для певних цілей (наприклад, боброві греблі або пташині гнізда). Але жоден вид тварин не здатен виготовити знаряддя праці, щоб потім користуватися ним.

духовні думки



Людина не тільки прагне задовольнити свої природні потреби в їжі, теплі і продовження роду, а й духовні прагнення. Тому в людському світі існують такі поняття як мистецтво, релігія, філософія і подібні їй науки. Тварина не має такої потреби і задовольняє тільки свої мінімальні фізіологічні потреби, які диктує йому природа.

Прямоходіння і волосяний покрив

Людина, крім усього іншого, відрізняється від тварини прямоходінням і мізерним волосяним покривом в порівнянні з хутром і вовною своїх менших братів. Але у цієї відзнаки є і відходження. Наприклад, жираф також характеризується прямоходінням, а коти-сфінкси, як і людина, не мають яскраво вираженого волосяного покриву.

рівень ДНК

У кожної соматичної ядерні клітини тіла людини міститься 23 пари хромосом. Не так давно вчені з`ясували, що в геномі людини міститься 212 копій гена MGC8902, який, в свою чергу, кодує білок DUF1220. Функція цього білка невідома, зате відомо, що цей білок міститься в нейронах головного мозку. Кількість копій гена MGC8902 (212) у людини набагато більше, ніж в геномі шимпанзе (37) або в геномі миші і щури (1). Вчені висувають теорію, що багаторазове копіювання цього гена стало однією з причин еволюції людини.

Чим відрізняється людина від тварини? Найчастіше ця тема стає предметом філософських і релігійних диспутів. Нерідко звучать ідеї про те, що відмінностей немає ніяких, що всі люди - поголені, вимиті і одягнені в костюми звірі. Можливо, так воно і є. Але тварини не змогли б писати ці статті і вже точно не змогли б їх читати і замислюватися над ними. Ось і ключові відмінності.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!