» » Як кажуть тварини?

Як кажуть тварини?

Як кажуть тварини?

Протягом багатьох років термін «мова тварин» біологи використовували в лапках, тим самим підкреслюючи відносність і неофіційність цього поняття. Про те, як кажуть тварини, стало відомо після видатних робіт Л.Коха, Дж.Хакслі, В.Р.Протасова, Дж.Ліллі та інших вчених.

Мова тварин - це цілий комплекс способів обміну і передачі інформації між жителями тваринного світу. Вони спілкуються між собою за допомогою голосу, рухів тіла, запахів. Поговоримо про кожного способі докладніше.

Звуковий мову тварин

У кожної тварини від народження закладено певну кількість звуків. Ці звуки розуміють інші тварини і реагують на них тим або іншим чином. Перевага такого мови в тому, що тварини можуть спілкуватися між собою, не бачачи один одного або перебуваючи на великій відстані один від одного. Наприклад, птахи використовують звукові сигнали в непрохідних заростях. Завдяки голосу звірі розпізнають один одного, дізнаються про небезпеку. За допомогою звуків вони видають сигнали тривоги, відганяють своїх ворогів, сповіщають про знайдену їжі, висловлюють почуття люті, стресу або задоволення.

Важлива риса мови тварин - це залежність алфавіту звукових сигналів від тієї чи іншої ситуації. Більшість тварин мають в своєму алфавіті лише п`ятнадцять або двадцять звукових сигналів. За допомогою них передається великий обсяг інформації. Звукова сигналізація є у всіх видів тварин. наприклад:

  • півні видають п`ятнадцять різних звуків;
  • курки - тринадцять;
  • жаби - шість;
  • синиці - дев`яносто;
  • граки - сто двадцять;
  • мавпи - сорок;
  • коні - сто;
  • лисиці - тридцять шість;
  • граки - сто двадцять.

Риби теж видають звуки, найчастіше, коли вони в зграях. Вчений Р.Протасов в лексичному запасі риб виділив три типи хижих сигналів. це:

  1. загроза;
  2. попередження;
  3. боєвий клич.


Складну систему сигналізації мають і птиці. З її допомогою вони спілкуються між собою. Вчені Людвіг Кох і Джуліан Хакслі вважають, що інформація, яка передається за допомогою голосу у птахів, настільки різноманітна, що досягає рівня справжньої мови. Звичайно, вона не є підставою для зіставлення з промовою людини. Адже у птахів відсутні окремі слова, а один і той же звук в кожній ситуації може звучати по-різному. Мова птахів вроджений, а людина завжди може навчитися своєї мови.

Звірі вчаться розпізнавати звуки з раннього віку. Незнайомі звуки викликають у них небезпеку і настороженість. Більшість тварин можуть розрізняти і розуміти не тільки голоси свого виду, але і інших видів. Наприклад, всім жителям лісу добре знайомі крики сойки або сороки. Олені розуміють гавкіт собаки, а вовки можуть розпізнати голос ворона. Отже, можна зробити висновок, що звукові сигнали - це один із способів встановлення зв`язку між жителями тваринного світу.

Мова поз і рухів тіла

Важлива роль в обміні інформацією між тваринами відводиться мови поз і рухів тіла. Випущені пазурі, скуйовджена шерсть, вишкірені зуби свідчать про наміри тваринного битися.



Ритуальні шлюбні ігри у птахів великих поганок - це окрема і непроста система поз і рухів тіла. Джуліан Хакслі зауважив, що ритуальні ігри між статями не закінчуються після спарювання: у тварин виникає бажання триматися парами і надалі. Аналізуючи поведінку тварин в природному місці існування, вчений застосовує антропоморфні терміни: символ, ритуал, зміщене поведінку, радісні емоції, натхнення. Така філософська новація стала основою етології - науки про еволюційний поведінці звірів.

Велике значення в цій мові грають вуха і хвіст. Наприклад, було відсунуто трохи назад або притиснуті до голови вуха собаки говорять про її доброзичливих намірах. А підняті вгору вуха свідчать про те, що собака налаштована агресивно.

Мова запахів

Читання запахів є головним елементом мови тварин. Якщо поспостерігати, наприклад, за собакою, яку вивели на прогулянку, то можна побачити, як ретельно і уважно вона обнюхує місця з мітками, що залишили інші тварини. Собака залишає також і власні мітки. Таким чином, на місцях свого перебування тварини мітять кордон своєї території. Відомо, що собака може знайти людину по його сліду, якщо перед тим їй дати обнюхати що-небудь з його речей.

У звірів, що ведуть нічний спосіб життя, спілкування за допомогою запаху найбільш поширене. Хижі тварини також непогано маркують місця свого перебування. Наприклад, кам`яна і лісова куниці можуть залишати пахучі мітки на каменях або палицях.

Особливості спілкування папуг

Як відомо, папуги здатні відтворювати людську мову. Це можливо завдяки будові голосового апарату-у них він має деяку схожість з людською. Нижня гортань у папуг може виконувати ті ж самі функції, що і голосові зв`язки у людей. Є також спільні риси при проголошенні звуків.

Відмінність папуг - це їх унікальна здатність в запам`ятовуванні і відтворенні нових слів і звуків. Папуги вчаться імітувати людську мову і намагаються її запам`ятати, від природи завжди прагнуть до наслідування. Деяким видам птахів іноді дуже складно зімітувати чоловічий голос, але вони легко можуть відтворити, наприклад, собачий гавкіт або мелодію пісні. Ці птахи надзвичайно тямущі: вони можуть запам`ятовувати цілі речення. Вчені провели цілий ряд експериментів і з`ясували, що папуги здатні не тільки відтворювати нові слова, а й розуміти значення цих слів.

Як кажуть шимпанзе

Шимпанзе - розумна істота. Нові дослідження показали, що генетична база цих тварин на дев`яносто вісім відсотків збігається з генетичною базою людини. Через будову голосового апарату вони не можуть розмовляти. Шимпанзе спілкуються руками на мові жестів. Вони знають багато жестів, що означають слова, і складають з них прості речення. Щоб спілкуватися, вони користуються мімікою: за допомогою гримас висловлюють свої почуття, емоції і бажання. Наприклад, пронизливі крики означають гнів, сміх - радість. У 1964 році натуралісти Джуліан Хакслі і Людвіг Кох встановили, що шимпанзе можуть висловлювати різні стадії голоду або спраги.

Як спілкуються дельфіни

У своїй книзі «Людина і дельфін» вчений Джон Ліллі проаналізував кожну категорію звуків і за допомогою методу спостереження спробував встановити всі умови, при яких вони з`являються. Коли дельфіни перетинаються у відкритому морі, вони обмінюються між собою незвичайним свистом. Для кожного дельфіна такий свист унікальний. Завдяки йому вони спілкуються один з одним, а також обмінюються інформацією. На далеких відстанях дельфіни частіше покладаються на звуки, ніж на власний зір або запах.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!