» » » Як з'явилася математика?

Як з'явилася математика?

Як з`явилася математика?

Кожен першокласник знає про те, що предмет математики пов`язаний з рахунком. Під даним терміном ми розуміємо вивчення не тільки рахунком, але і знайомство з геометричними фігурами, формулами, математичними обчисленнями та іншою інформацією. Але якщо розібратися, то досліджувана нами інформацію не взялася з ні від куди, вона збиралася століттями, роками. Цікаво, а як з`явилася математика - давайте зараз розглянемо.

Історія становлення науки - математика

Ще в самі давні часи рахунок вважався математичної діяльністю. Він був просто необхідний, наприклад, щоб займатися торгівлею або навіть скотарством, адже навіть вигулюють худобу на пасовище, необхідно було стежити за їх кількістю. Щоб було легше справлятися з цим завданням, використовувалися частини тіла, наприклад, пальці на руках і ногах. Тому підтвердженням є наскальні малюнки, що зображують числа, у вигляді зображених в ряд декількох пальців. Саме ці факти підтверджують появу математики і рахунку.

Перші математичні відкриття

Одними з перших істотних відкриттів є уявлення про самому числі, а також винахід основних чотирьох дій, знайомих зараз нам всім - множення, ділення, додавання і віднімання. Першими ж геометричними досягненнями є найпростіші поняття, такі як пряма і окружність. Подальше ж виникнення математики і розвиток проходило завдяки єгиптянам і вавилоняни, приблизно, 3000 років до нашої ери. Збережені до наших днів глиняні таблички з текстами дають нам уявлення про проведені обчисленнях. Найпростіша арифметика була необхідна при обміні грошей, розрахунках за товар, для обчислення відсотків, податків і іншого. Різного види будівництва змушували проводити численні геометричні, а також арифметичні задачі. Ще однією досить важливим завданням був календар, який потрібно було розрахувати, щоб визначати терміни робіт, а також свят.

Математика в Єгипті і Вавилоні



Вавилонська астрономія дає нам початок в розподілі на частини (градуси, хвилини). Їм також належить система числення, символи, які позначають одиницю, позначення чисел з використанням десятки і символу одиниці. Правда в системі числення був відсутній нуль, що призводило до позначення одним і тим же символом різних чисел. Древній же Єгипет трохи поступався в своєму рівні розвитку. Його писемність грунтувалася на ієрогліфах, відповідно для позначення чисел від 1 до 9 використовували вертикальні рисочки, а після 10 - символи, чергуючи які можна було записати будь-яке необхідне число.

Історія появи математики розповідає про те, що приблизно до початку 17 століття математика вважалася наукою про числах, величинах, геометричні фігури. Областю її застосування були торгівля, рахунок, астрономія, землемірні роботи і трохи архітектури. У 18 ж столітті бурхливий розвиток техніки і природознавства призвели до виникнення ідеї про вимірах, русі в формі змінних величин, які були пов`язані між собою. У 19-20 століття математика займає нові щаблі свого розвитку, виростаючи в обчислювальну математику. І це лише невелика частинка того, що можна розповісти про те, як виникла математика.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!