» » » Навіщо потрібна математика?

Навіщо потрібна математика?

Навіщо потрібна математика?

Сьогодні ми поговоримо про те, навіщо потрібна математика сучасній людині, а також про деякі помилки, з нею пов`язаних. Скільки чуєш навколо розмов підростаючого покоління про те, що зараз скрізь є комп`ютери і калькулятори, тому немає необхідності у вивченні математики. Частково це так, але у вивчення математики є свої завдання, які ніякої комп`ютер не в змозі замінити. Уміння виробляти в розумі нескладні і складні арифметичні розрахунки сприяє розвитку логічного мислення. Тому математика допомагає нам правильно мислити, стимулює нашу розумову діяльність. Сьогодні все менше молоді прагне чимось зайняти свій розум. Якщо ж виключити такий чудовий стимулятор мозку, як математика, то розумова діяльність може і зовсім почати деградувати.

Однак не тільки ця причина повинна спонукати дитину до вивчення математики. Є й інші важливі причини того, навіщо потрібна математика в житті. Сьогодні технічний прогрес скаче по світу семимильними кроками, практично будь-яка робота вимагає від людини знання комп`ютерних технологій, причому дедалі глибшого. Якщо не володіти математикою, то, наприклад, навіть основи програмування здадуться людині неймовірно складними. Що вже говорити про більш складні речі, а в науково-дослідній діяльності без знання математики взагалі нічого робити. Так що говорити про науку - робота встане навіть у касира, якщо у нього відмовить електронно-обчислювальний пристрій. У цьому випадку касир не зможе елементарно розрахувати виручку, правильно дати здачу.



Цифри оточують нас всюди, ми багато разів стикаємося з ними щодня, щогодини, майже кожну хвилину. Нерідко нам потрібно виконувати набагато складніші математичні дії, ніж просто додавання, віднімання, ділення і множення в межах сотні. Досвід показує, що той, хто знає математику і вміє грамотно писати і говорити, доб`ється бажаного значно легше, ніж той, хто не володіє цими знаннями. Тому дітям з самого початку потрібно прищеплювати інтерес і любов до цих предметів. Тому на питання "навіщо потрібна математика - твір" ця думка буде прекрасним відповіддю.

І наостанок розвіємо одна помилка щодо математики. Сьогодні до цих пір багато хто вважає, що існує нерозривний зв`язок між математичними і шаховими здібностями. Як доказ нерідко призводять імена чемпіонів світу з шахів минулих років, які були одночасно і великими вченими (наприклад, М.Ботвіннік). Однак насправді між умінням вважати і вмінням грати в шахи не існує ніякого зв`язку. Яскравий приклад тому - наш уславлений майстер Олександр Альохін (правильно вимовляти його прізвище через "е", не через "е" - Альохіна, а НЕ Альохін). А.Алехін - єдиний чемпіон світу, який залишився непереможеним, не знав математики зовсім, але був генієм шахів. Однак зараз знання математики набагато важливіше для життя, ніж в ті часи. Проте, шахи, поряд з математикою, також є прекрасним засобом для тренування розуму.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!