» » » Де винайшли шахи?

Де винайшли шахи?

Де винайшли шахи?

Як не крути, шахи з`явилися в Індії! Істинно дане твердження? Про це ми дізнаємося сьогодні. Подивимося, де винайшли шахи, чи багато існує версій історії гри, і яка з них доведена.

Родина шахів

Де винайшли шахи?

Версій створення цієї настільної гри, дійсно, чимало. Скільки ж років шахів? У першій легенді говориться, що шахи винайшов математик з Індії приблизно 1000 до н.е. Цей же математик відомий тим, що він винайшов таке знамените математичне дію, як зведення в ступінь. Ці дві події тісно пов`язані між собою. Правителю так сподобалася настільна гра в шахи, що він захотів віддячити математика, але не знав, чому. Тоді математик сказав, що його можна віддячити зерном в тій кількості, яка дозволить заповнити всі 64 клітини шахової дошки за наступним принципом ... Спочатку потрібно покласти на першу клітку дошки 1 зернятко, потім на другу - 2, на третю - 4 і т. д. Правитель не знав, що 2 в 64 ступені зерна не знайти в усьому світі, тому по дурості зрадів, думаючи про 2-3 мішках зерна.

Легенда, звичайно, красива, але доказів її так і не привели. Втім, так сталося і з другою версією про те, що гру в шахи винайшли в другому або третьому тисячолітті до н.е. Дана версія грунтується лише на розкопках археологів знову ж в Індії, Єгипті, Іраку.



Історики відносять створення шахів до 570 році н.е. А країною, де винайшли шахи, вважають Індію. Адже вперше про настільній грі шахи згадувалося в перської поемі, де говориться, що шахи винайдені в Індії. Перська книга є доказом теорії винаходи шахів, оскільки в ній вказується вся термінологія гри, різні дії фігур і правила гри в шахи. У книзі розповідається про те, як потрапили шахи з Індії в Персію (тобто, в древній Іран). У творах перського поета Фірдус також можна знайти інформацію про те, як посланці індійського раджі підносили дари шейху Персії Чосрою I Анушіравана, а одним з подарунків були ті самі шахи. Шахи розійшлися по усім цивілізованим країнам після того, як Персію завоювали араби-мусульмани.

До Росії шахи потрапили безпосередньо зі східних країн, так говорять археологічні розкопки і збереглися до цих пір назви певних шахових фігур. І на Русі в поемах писали про шахи, як про популярній грі. А шахи на європейський манер були завезені до нас через Польщу з Італії.

Виходить, що яка б легенда не була істинною, країною, де винайшли шахи, є Індія.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!