» » » Як ходять шахові фігури?

Як ходять шахові фігури?

Як ходять шахові фігури?

Шахи - це гра, яку люблять багато. А хтось тільки зараз зацікавився нею і хоче дізнатися про неї щось. Наприклад, що таке шахівниця і скільки фігур у шахах. Всього в них 32 фігури: 16 фігур білих і 16 чорних. Кожен гравець володіє 8 пішаками, 2 кіньми, 2 слонами, 2 турами, 1 ферзем і 1 королем. У цій статті ми поговоримо з Вами про те, як ходять шахові фігури.

король

Найголовнішою фігурою і в білому війську, і в чорному, є король. Незважаючи на це, рухливість його іншим фігурам поступається. Він має право ходити в будь-якому напрямку, але тільки на сусіднє поле. Це поле не повинно знаходитися під ударом фігури супротивника. Точно також він має право, і рубати фігури супротивника. Чи означає це, що правилами заборонено, ставати королю під удар фігур суперника. Виходить, що король, який знаходиться на полі c2, може робити ходи на поля b1, b2, b3, c1, c3, e1, e2, e3. Якщо фігура противника, виявиться на якомусь із цих полів, і при цьому, вона буде не захищена інший фігурою, то король цю фігуру може зрубати, і зайняти її місце. Це не стосується королів. Підійти один до одного королі не можуть. Вони не можуть вступити на сусідні до них поля, так як атакують їх. Рухливість будь-якого короля визначається кількістю тих полів, на які він може піти.

пішак

Ця фігура ходить тільки прямо. Робить вона це тільки на тій вертикалі, на якій знаходиться, в разі, якщо немає перешкод, тобто, фігур на шляху. Ходить пішак тільки вперед. Якщо пішак знаходиться на своєму початковому місці, для білої це 2-я горизонталь, для чорної - 7-я, то вона може ходити вперед відразу на 2 поля. Потім вже тільки на одне. Рубає ж фігури пішак навскоси. Так, наприклад, чорна пішак, яка знаходиться на полі d5, може рубати чорні фігури, які знаходяться на полі e6 і c6.



Є ще одна особливість гри в шахи. Ходи фігур, іменованих пішаками, які йдуть по полю противника, б`ють його фігуру. І ще у пішаки є унікальна властивість. Коли вона досягає 8-й або 1-й горизонталі на поле противника, вона перетворюється в будь-яку фігуру, крім короля. Тобто, вона може стати слоном, турою, ферзем або конем.

Тура, слон і кінь

  • Ходить тура і по вертикалі, і по горизонталі. Робити вона це може на будь-яку кількість полів, якщо на них немає перешкод у вигляді фігур чужих або своїх. Рубати тура може все чужі фігури, за винятком короля. Вся справа в тому, що короля не може зрубати жодна фігура.
  • Якщо на поле виявляється фігура противника, то тура рубає її, встаючи на її місце.
  • Пересуваються слони по діагоналях. Слон, який знаходиться на білому полі, може ходити тільки по білому полю. Що знаходиться на чорному полі слон, ходить тільки по чорному полю. Рубає фігури він також.
  • Кінь ходить буквою «Г». Наприклад, кінь, який стоїть на поле c2 може піти на поле d4 або b4.

Ферзь



Самою рухомий фігурою на дошці є ферзь. Він же і найсильніша фігура. Ходить він по-різному. Може і, як човен, по горизонталі і вертикалі. А може і, як слони, по діагоналях чорним і білим. Також він і рубає фігури суперника.

Шахова дошка і ходи

На початку статті ми дізналися назву фігур у шахах. Тепер дізнаємося ще деякі поняття. Шахова партія проводиться на дошці. Вона складається з 64 квадратів (полів), чорних і білих поперемінно. Поля будуються в лінії, вони бувають горизонталями, вертикалями і діагоналями. Горизонтальні лінії пронумеровані цифрами від 1 до 8. Вертикальні нумеруються латинськими літерами від A до H. У кожного поля є свої координати.

Ходити починає той суперник, у якого фігури білі. Після цього, ходи робляться по черзі. Зазвичай визначають жеребкуванням, які фігури в шахах якого із суперників дістануться. Так роблять в аматорських партіях, а в спортивних змаганнях це регламентується правилами проведення.

Хід - це переміщення фігури з одного поля в інше, яке або зайнято фігурою суперника, або вільно. Є такий хід, який називається рокіровка. При ньому міняється положення човна і короля. Якщо хід зроблений на поле, яке зайняте фігурою суперника, то це означає, що вона взята і її негайно потрібно зняти з дошки. Ми отримали деякі уявлення про гру в шахи і дізналися, як ходять фігури в шахах. Бажаємо Вам тільки перемог!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!