» » » Як грати в шашки?

Як грати в шашки?

Як грати в шашки?

Шашки - досить проста в правилах гра на двох (в російських шашках). При цьому в ній, як і в шахах, активно задіяно логічне мислення. Давайте розбиратися, як грати в шашки.

Як навчиться грати в шашки?

Початок гри

Для гри в шашки знадобиться стандартна шахівниця 8 на 8. Потрібно розгорнути дошку так, щоб у що грає білими, в лівому нижньому кутку була чорна клітка. В процесі гри задіяні тільки 32 чорні клітини (поля). Отже, шашки розставляються тільки на них. При початковій позиції шашки займають по 3 горизонталі тільки чорних полів.

прості шашки



Шашки діляться на дві категорії: прості і дамки. Дамка володіє великими можливостями, вона позначається як перевернута шашка або 2 шашки один на одному. При початку гри всі шашки прості. Прості ходять двома способами: "Тихий хід" і "бій". "Тихий хід" позначає просте просування вперед на одну сусідню порожню клітину по діагоналі. "Бій" - це позначення атакуючого дії, при якому ви "з`їдаєте" шашку суперника (не важливо: просту або дамку). Можна "бити назад". Умовою виконання такого ходу служить знаходження шашки суперника на сусідній по діагоналі клітці, а також порожня сусідня з тієї ж діагоналі клітина. Якщо після здійснення ходу ваша шашка має можливість з`їсти ще одну шашку супротивника, то вам слід "бити" другу шашку і так далі до моменту, поки не закінчаться можливість атаки. Бити можна навіть шашку, що знаходиться не по тій же діагоналі, по якій ви робили перший хід, тобто в будь-яких напрямках. Головне, щоб дотримувалися правила, описані вище. "Биті" шашки і дамки суперника знімаються з дошки.

Як ходить дамка?

Досягти рівня дамки можна дійшовши до останнього поля противника. Є 2 типу ходів дамки. Перший тип - "тихий хід". Це рух в будь-якому напрямку по діагоналі на будь-яку кількість полів. Другий тип ходу - це "бій". Дамка може перестрибувати через просту шашку або дамку суперника. Вони можуть перебувати в будь-якому напрямку від б`є дамки по діагоналі. При цьому повинна дотримуватися правило, що за атакується шашкою супротивника повинно залишатися пусте поле. У разі, якщо полів після атакується шашки противника кілька, то б`є дамка може займати будь-яке з них. Бій, як і при атаці простий шашки, триває до тих пір, поки є можливість "бити" шашки суперника. Якщо з вільного поля можна продовжити бій або в тому ж напрямку, або перпендикулярно йому, то потрібно продовжувати атакувати по кожному з напрямків на вибір, поки не припиниться можливість для атаки.

Мета гри



Як правильно грати в шашки? Якщо конфігурація гри така, що ви можете зробити кілька варіантів "тихих" ходів, але немає можливості "бою", то ви вибираєте будь-який напрямок "тихого ходу". Якщо ж ситуація така, що потрібно "бити" противника і одночасно з цим є "тихі ходи", то потрібно обов`язково вибирати перший варіант дій (таке правило). Якщо воно було проігноровано, то необхідно "переходити", якщо можливо, тієї ж шашкою. Метою гри є "побити" все шашки противника. Також шашки противника можна "замкнути". Це означає, що вони не були вибиті, але хід зробити не можуть (аналог "пату" в шахах). У шашках є нічия. Обмеженням в грі є наступне правило: "шашка суперника б`ється тільки один раз", - це важливо враховувати в довгих комбінаціях.

Є така гра як "китайські шашки". Розповімо, як правильно грати в китайські шашки. "Дошка" являє собою шестикутну зірку, на вершинах якої розташоване від 6 до 10 фішок. Гра розрахована на 2-6 чоловік. Метою гри також є переміщення своїх фішок до протилежного кінця зірки. Хід починає учасник з найяскравішими фішками, далі ходять за годинниковою стрілкою. За один хід пересувається одна фішка в будь-якому напрямку. Можна перестрибувати чужі фішки, якщо за ними є вільне місце. А якщо за цим вільним місцем не по прямій лінії щодо попереднього ходу є ще фішка, то перестрибуйте і її в цей же хід. Перемагає той, хто першим досягає протилежного кінця зірки. Далі розподіляється друге і т.д. місця.

Гарних вражень!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!