» » » Як розвинути логічне мислення?

Як розвинути логічне мислення?

Як розвинути логічне мислення?

Розвивати логічне мислення обов`язково потрібно з самого раннього дитинства. Чим раніше дитина почне аналізувати і робити висновки, чим раніше він навчиться мислити логічно, обґрунтовувати свої судження, тим легше буде йому потім в життя. Ми розповімо вам, як розвинути логічне мислення і увагу у дитини у цікавій і надзвичайно ефективною ігровій формі. Чому в ігровій? Тому що будь-яке заняття дитині (та й людині взагалі) має подобатися - лише в цьому випадку від нього буде максимальна користь.

Розвиваємо увагу і логічне мислення

Розвиток вашої дитини залежить на 90% від вас, тому заохочуйте дитину робити висновки, оцінювати ті чи інші події, нехай він висловлює свої судження на ті чи інші події, а від вас буде потрібно коригувати його, забезпечуючи реальну інформацію про світ. Наприклад, він бачить, що ваша собака або кішка підійшла до миски і їсть і питає вас: «А навіщо вона це робить?» Можна відразу відповісти на це питання, а можна запитати: «А для чого ти їси?» Або «А як ти думаєш?"

При цьому запасіться терпінням, що не підганяйте дитину, він повинен сам знайти відповідь, а швидкість мислення у всіх різна. До речі, від якості мислення вона абсолютно не залежить, саме тому результати IQ-тестів в більшості своїй є некоректними: адже вони вимірюють швидкість інтелекту і не приділяють достатньої уваги його якості. А дитина, яка думає довго, не обов`язково думає погано, але при регулярних заняттях і терпінні він обов`язково навчиться думати швидше.

Ось ще приклади. Дитина запитує вас на вулиці: «Чому дерева білі?» Або «Чому птахи не замерзли?» Запропонуйте своїй дитині спочатку відповісти на це питання самостійно. Як тільки дитина навчиться сам аналізувати побачене або почуте (нехай спочатку і невірно), він зробить найголовніший крок на шляху формування повноцінного логічного мислення.

Про увагу докладніше

Що стосується розвитку уваги, то тут нам може допомогти тільки батьківську увагу, якого не замінять ніякі вихователі і вчителі. Проводьте з дитиною більше часу, грайте з ним в ігри (в магазинах сьогодні продається величезна кількість настільних ігор для розвитку уважності). І головне - пам`ятайте, що ваша дитина уважний завжди, просто його увагу не завжди направлено туди, куди хотілося б вам.



Для того, щоб це коригувати, просто використовуйте звичайні ключові слова: «подивися», «послухай», «он там - бачиш?» І т.д. Ні в якому разі не кричіть на дитину за неуважність і не шльопати його: так ви тільки погіршить ситуацію. Ну а тепер переходимо до ігор, які зможуть розвинути у вашої дитини і логічне мислення, і уважність.

Ігри, що розвивають логічне мислення

Перш за все, це, звичайно, шахи. Нічого складного немає в тому, щоб навчити дитину, як ходять шахові фігури. Найчастіше складності починаються тоді, коли малюк намагається зрозуміти їх взаємодія на дошці. Деякі діти схоплюють ці премудрості на льоту, а кому-то можуть знадобитися багато годин гри. Зате за шахівницею як ніде більше розвивається не тільки вміння логічно мислити, а й такі якості, як уважність і терпіння. Тут слід звернути увагу батьків, що не слід прощати дитині «позіхи» фігур - інакше він не буде думати досить (все одно ж дозволять переходити).



Моя школа шахової гри була досить жорсткою: ні батько, ні мама не дозволяли мені ходити по-іншому - відпустив руку від фігури: все, хід зроблений. Але зате я навчився перебирати в розумі варіанти, продумувати наслідки того чи іншого ходу - хоча б на один-два кроки вперед. Садіть вашого непосиду за шахівницю якомога раніше - це рано чи пізно принесе свої плоди. Також дуже корисною грою є такі ігри, як шашки і, наприклад, ерудит.

В останній грі потрібно складати слова, тому вона виявиться незамінною при навчанні російській мові в ігровій формі. Грайте з дитиною також і в слова. Наприклад, згадайте велике слово і змагайтеся, хто складе з його букв більше маленьких слів. Так ви зможете поступово передавати дитині свій словниковий запас.

Як розвинути логічне мислення - ще гри

Не забувайте і про ігри з числами, адже вивчення математики також вельми сприяє формуванню логічного мислення. Наведу вам одну гру, якої я зловживаю сам, якщо їду кудись в громадському транспорті. Отримавши від кондуктора квиток, подивіться на цифри і спробуйте скласти з них суму сто. Тут дозволені будь-які математичні дії (4 арифметичних, зведення в ступінь, розстановка дужок і т.п.), не можна тільки міняти місцями числа.

Припустимо, у нас є квиток з номером 375027 (просто вбив цифри на клавіатурі випадковим чином). Перші дві цифри можна скласти: 3 + 7 = 10. А з рештою можна зробити ось що: 5 + 0-2 + 7 = 10. Тепер перемножуємо десятки між собою і отримуємо 10х10 = 100. Повністю всі дії можна записати так: (3 + 7) х (5 + 0-2 + 7) = 100. Існують і інші способи отримати з цих чисел сто - знайдіть їх з дитиною самі. Також можна використовувати двозначні і тризначні числа. У варіанті 112606 можна отримати сто таким чином: 112 - (6 + 0 + 6) = 100.

Звичайно, сотня може вийти не з будь-якої комбінації цифр, але зате скільки варіантів ви з дитиною переберете і як він навчиться при цьому вважати! Цей спосіб я знайшов в одній зі старих книг з завданнями і головоломками. Рекомендую і вам купити одну з таких книг або пошукати такі завдання і головоломки в інтернеті, благо їх зараз дуже багато.

Великі можливості для розвитку логічного мислення надають також і більярдні ігри (російський більярд, англійська снукер, американський пул) - в більярді (особливо в снукер) адже потрібно не просто потрапляти по кулях, але і планувати подальше ведення партії. Так що сміливо підводите дитини до більярдного столу, якщо є така можливість: крім розвитку логічного мислення, він зможе розвинути і правильну координацію рухів.

Що ж, думаю, тепер, питання, як розвинути логічне мислення у вашої дитини, не стане для вас проблемою. Ну і наостанок поділюся з вами хорошим сайтом, на якому ви знайдете безліч цікавих розвиваючих комп`ютерних ігор для школярів і старше - поки писав статтю, сам там завис ненадовго.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!