Як краще думати?

Як краще думати?

Наше невелике дослідження про те, як краще думати, найдоцільніше розділити на три частини. Перша частина буде присвячена тому, як поліпшити швидкість свого мислення, тобто мислити швидше, у другій частині ми поговоримо про якість нашого мислення, а в третій я розповім вам про те, як дисциплінувати своє мислення, щоб легше сприймати всі події, які відбуваються в нашого життя.

Як краще думати - швидкість мислення



Для вдосконалення швидкості мислення людство придумало масу способів, і кращим з них є, мабуть логічні ігри, засновані на швидкості сприйняття ігрової ситуації. Так, прекрасним тренуванням буде для вашого мозку гра в шахи. Шахи хороші тим, що змушують людини одночасно продумувати масу варіантів. Зрозуміло, спочатку на хід буде йти чимало часу, але в міру поліпшення навички ви навчитеся швидше реагувати на мінливу на дошці ситуацію. Хорошим стимулом для мозку міркувати швидше є і рухливі ігри з елементом логіки, де рішення потрібно приймати, часом, за частки секунди. Це і волейбол, і баскетбол, і футбол, і теніс, і модний нині пейнтбол, і багато інших ігор. Якщо вам до душі більш спокійні розваги, пограйте в більярд - будь-який різновид більярду дозволить вам поліпшити швидкість мислення, а разом з цим і координацію рухів. А ось ще одна гра, яка змусить вас серйозно напружити мозок: ерудит. Багато хто знає, що в цій грі потрібно з обраних випадковим чином букв складати слова. Це дуже гарна гімнастика для мозку, до того ж така гра з розумними суперниками веде і до істотного збільшення словникового запасу. А якщо грати в ерудит на час - наприклад, ось тут - Це змусить розум працювати не тільки напружено, але і швидко, адже якщо не встигнете придумати слова за відведені дві хвилини, перемоги в грі вам не бачити. І ще один маленький рада: якщо ви відчуваєте, що робота стала просуватися повільніше, змініть вид діяльності на якийсь час - займіться домашніми справами, погуляйте, пограйте, словом, відпочиньте, а потім знову сідайте за роботу. Ви помітите, що швидкість її виконання збільшиться, як мінімум, удвічі.

Як краще думати - якість мислення



Тут підійдуть всі ті ж вищезгадані способи, однак особливу увагу зверніть на розширення свого словникового запасу та інформаційної бази. Крім того, труднощі з мисленням можуть виникати і у тих, хто знає занадто багато в даний момент. Таке трапляється, коли мозок завантажений непотрібною інформацією. В цьому випадку необхідно відволіктися від поточних думок і інформації, для чого вкрай корисна різка зміна діяльності. Особливо добре «форматують» мозок прогулянки та ігри на свіжому повітрі. Що ж стосується словникового запасу, то саме він відповідає за те, як ви будете висловлювати свої думки і навіть за те, які думки у вас будуть з`являтися, хоча і в меншій мірі. Звичайно, все залежить від того, для чого вам потрібно навчитися краще думати. Якщо просто для того, щоб ясніше висловлювати свої думки - читайте книги, грайте в той же ерудит або в інші ігри, пов`язані зі словами, розгадуйте кросворди складніше. Якщо ж вам потрібно підвищити якість мислення в професійній сфері, то потрібно, в першу чергу, освоїти термінологію, а також володіти асоціативними рядами слів. Оскільки я за освітою лінгвіст, розповім, як це виглядає на прикладі написання тематичного тексту. Припустимо, в тексті потрібно кілька разів вжити слово «цікавий». Але якщо ми будемо весь час писати «цікавий», то читач незабаром почне нудьгувати і навіть дратуватися від одноманітності. Що нам допоможе? Звичайно ж, синоніми - «захоплюючий», «захоплюючий», «цікавий», «цікавий». Тільки ці кілька слів урізноманітнюють текст настільки, що він стане цілком придатним для читання. Тому дуже корисно буде або згадувати, або знаходити в словнику синоніми для різних слів. І так в будь-якій області знань або професійної діяльності: розширюючи інформаційну базу, ви неухильно підвищуєте і якість свого мислення.

Як краще думати про життя

Обдумуючи різні життєві ситуації, ми деколи витрачаємо стільки сил і нервів, що ніякого здоров`я не вистачить. А саме від нервів, як відомо, є наслідком практично всі хвороби. Чи можна зробити так, щоб думати про події, що відбуваються в нашому житті, спокійніше? Так можна. І тут нам допоможуть мудрі істини минулого. З найдавніших часів і практично до наших років мудреці радили людям дивитися на своє життя з позиції спостерігача. Звичайно, сказати легше, ніж зробити, але тут має значення саме точка зору. Як то кажуть, «роби що має, і будь що буде». Суть цього глибокого висловлювання в тому, що потрібно докласти всіх зусиль для досягнення результату, а там вже як вийде. Адже як краще думати в цьому випадку? Вийде як задумували - відмінно, немає - все одно ж якісь результати будуть, а крім того, ви ж зробили все, що могли - так про що шкодувати? Такий підхід - зовсім не фаталізм, а здорова життєва позиція, що дозволяє економити масу часу і сил.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!