» » Як розвивати увагу?

Як розвивати увагу?

Як розвивати увагу?

Не дарма кажуть, що людина, яка має розвинене увагу, може домогтися набагато більших успіхів у порівнянні з тими, у кого уваги не натренована. Але як розвивати увагу? У цьому допоможуть спеціальні вправи та ігри, адже давно відомо, що найкраще знання і навички засвоюються в ігровій формі. У статті ми наведемо для вас кілька цікавих вправ, але спочатку буде корисно дізнатися деякі поради від професійних психологів.

Як розвинути концентрацію уваги

Як стверджують фахівці, дуже хорошою практикою може бути робота в умовах з максимальними перешкодами. Наприклад, спробуйте попрацювати у галасливій кімнаті або навіть тоді, коли хтось говорить, звертаючись безпосередньо до вас. На перших порах великим успіхом буде зробити без помилок хоча б якусь частину роботи. Але з часом ви навчитеся концентруватися на роботі, що б не відбувалося навколо. Зрозуміло, стійкість уваги безпосередньо залежить від волі людини: чим сильніше воля, тим краще концентрація уваги. Тому звикайте до дисципліни, Дисциплінуйте свій розум, відволікаючи його від непотрібних предметів і ідей і направляючи в правильне русло. Потрібно вміти зосереджуватися навіть тоді, коли ви цього не хочете робити, виконувати найскладнішу і нецікаву роботу спочатку, робити те, що треба робити, а не за принципом «хочу-не хочу».

Як показує практика, добре розвиває увагу і волю чергування занять: зробили щось нецікаве, але необхідне - розважте себе, а потім знову беріться за «рутину». Такий спосіб прекрасно підходить, наприклад, геймерам (любителям комп`ютерних ігор), для яких гра в цьому випадку буде виступати заохоченням за зроблену роботу. Почніть з малого, спробуйте попрацювати хоча б півгодини і поступово збільшуйте цей час. При правильному плануванні дня у вас залишиться чимало часу і на ігри, повірте. І ще одне зауваження - робота повинна приносити задоволення. Якщо ви весь час робите щось через силу, толку не буде, або потрібна вже дуже сильна воля. Тому знаходите заняття, яке подобається або, принаймні, найменш неприємно.

Розвиваючі ігри на увагу

Таких ігор безліч, дуже корисними для мозку є різні головоломки або шахи. Тільки грати потрібно правильно і вдумливо, при цьому ваш рівень шахіста не має тут жодного значення. Просто спробуйте не поспішати з прийняттям рішень, а спочатку подивитися, якою може бути відповідь суперника на ваш наступний хід, чи не втратите ви фігуру. У дитинстві я грав непогано, але часто програвав, тому що просто «позіхав» фігури, намагаючись здійснити якусь комбінацію і випускаючи з уваги те, що було буквально «перед носом». Але вдумливий підхід дозволить вам уникнути таких ситуацій і в шахах, і в житті, адже успіх часто залежить від правильно спрямованого уваги. Тут доречно буде сказати про те, що дуже важливо вміти вчасно перемикати увагу, а для цього потрібно підбирати такі ігри, які дозволяють вам робити наступне:

  • перемикати (по можливості швидко) увагу з одного об`єкта на інший;
  • правильно вибирати найважливіші об`єкти для уваги.


Іноді говорять ще про так званому «маршруті сприйняття», але я не бачу сенсу виділяти його в окремий пункт, оскільки це відповідає другому пункту (правильний вибір об`єктів для уваги).

Які ж є розвиваючі ігри на увагу, які підходять під вищевказані критерії? Звичайно ж, рухливі і логічні! З рухливих виділимо футбол, баскетбол, волейбол, теніс. А з логічних - більярд, шахи, шашки, багато логічні настільні і комп`ютерні ігри. Як вони працюють з урахуванням двох вищевказаних принципів?



Візьмемо, наприклад, футбол. Ви отримали м`яч і думаєте, що з ним робити далі. Ви дивіться і думаєте, кому віддати м`яч, або збираєтеся вдарити по воротах (тобто, переключаєте увагу на різні об`єкти - на футболістів своєї команди і супротивників). Правильний вибір об`єкта залежить від успішності ваших дій (точний або неточний пас або удар, хороша чи невдала обведення і т. П.). Що стосується більярду, то спочатку ви оглядаєте позицію, перемикаючи увагу з кулі на кулю, думаючи, за яким вдарити. А успішність удару багато в чому буде залежати від правильного вибору. Технічні навички, до речі, теж залежать від правильної концентрації. У шахах же діє головним чином логічне мислення, але без уваги жоден шахіст нічого не доб`ється.

Заняття, розвиваючі увагу

Наведемо тут цікава вправа, яке теж можна назвати грою. Перше називається «Муха». Для цього кожному з учасників потрібно в розумі накреслити ігрове поле 3 на 3 клітини (можна більше, чим більше, тим складніше), помістивши в його центр уявну муху. Початківець гру переміщує муху, даючи одну з чотирьох команд: «вгору», «вниз», «вліво» чи «вправо». Наступний гравець також вибирає одне з цих дій, але з урахуванням того, що «муха» не повинна покинути поле.

Якщо ви після того, як була дана команда «вліво», ще раз скомандуєте «вліво», то ви програли, так як муха покине квадрат. В цьому випадку уважний гравець повинен скомандувати «Стоп». У міру тренування уваги поле можна збільшувати (4 на 4, 5 на 5 і т. Д.) Або навіть міняти його конфігурацію. Ця вправа відмінно сприяє тому, як розвинути концентрацію уваги.

Є ще одна хороша вправа. Візьміть якусь незнайому картинку з безліччю деталей, подивіться на неї протягом пари секунд, потім закрийте і перерахуйте якомога детальніше деталі, які змогли запам`ятати. Після того як згадайте все, що тільки зможете, можна буде звіритися з картинкою і повторити вправу, але вже з іншим зображенням.

До того ж наведемо ще одну вправу. Візьміть два фломастера і чистий аркуш паперу. Один фломастер тримайте в правій руці, інший - в лівій. А тепер спробуйте одночасно обома руками намалювати два предмети. Однією рукою - коло, іншою рукою - трикутник. Природно, треба намагатися, щоб фігури були максимально схожі на круг і на трикутник. Починати і закінчувати малювати фігури потрібно теж одночасно. Після того як вам це вдасться, спробуйте протягом хвилини намалювати максимальну кількість кіл і трикутників. Чим більше їх буде, тим краще.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!