Як зосередитися?

Як зосередитися?

Часто ми опиняємося в глухому куті через те, що не можемо правильно розподілити свою увагу. Ми намагаємося вбити декількох зайців разом, упускаючи, часом найголовніші речі. Так відбувається через відсутність вміння зосередити свою увагу на головному. Встигнути кілька справ можна, але потрібно вміти розподіляти свої ресурси. Давайте подумаємо над тим, як можна зосередитися.

Як зосередитися на цілі?

планування

Досягнення будь-якої мети складається з послідовних кроків, які призводять до її втілення. Ці кроки називають по-різному, але по своїй суті це завдання - послідовні дії, необхідні для виконання поставленої мети. Якщо ви хочете зосередитися на досягненні чого-небудь, необхідно продумати хороший і докладний план, який включав би в себе опис кожного кроку і його результат. "Загальна картинка" повинна привести вас до бажаного.

Говорячи про практичну сторону питання, відзначимо, що багато психологів радять свою мету або її образ переносити на щось на зразок плаката або стінгазети. Змалювавши свої перспективи і позначивши свої бажання і думки на папері, ви починаєте краще усвідомлювати те, до чого прагнете. Необхідно вказати мету, кроки для її досягнення, а головне - термін реалізації кожного пункту. Повісьте список на чільне місце, щоб кожен день нагадувати собі про свої устремління.

Розвивайте пам`ять



Як зосередитися на роботі? Дослідження в галузі соціальної психології показали, що тренування короткочасної пам`яті впливає на здатність концентрувати увагу. Причому чим сильніше короткочасна пам`ять, тим тривалішим концентрація. Існує маса способів розвинути цю здатність у себе.

Наприклад, кожну годину (по його закінченню) записуйте на листочку, що з вами сталося. Намагайтеся пригадати деталі. Усний рахунок в розумі також служить гарним прийомом для розвитку пам`яті. Чим складніше операції і чим більше цифр потрібно запам`ятати, тим краще ви запам`ятовуєте і тим довше можете концентрувати свою увагу згодом.

кофеїн



Потрібно відзначити, що вплив кофеїну на людський організм вивчено з різних сторін. Більшість досліджень показує, що, наприклад, вживання кави з молоком впливає на роботу нашого мозку. Збільшується фізіологічне збудження, збільшується і концентрація уваги, пам`ять, витривалість. Безсумнівно, кава-брейк - це те, що допоможе вам зосередитися на своїх завданнях.

робіть паузи

Доведено, що перерва в роботі позитивно позначається на концентрації уваги. Періодично необхідно відволікатися від того, чим ви займаєтеся, і перемикатися на інший вид діяльності. Найкраще цей метод працює, коли під час розумового навантаження ви робите паузу, щоб трохи порухатися, наприклад, пройтися. Проводили дослідження, в ході якого групи студентів вирішували складні арифметичні задачі на комп`ютерах. Та група, якій влаштовували два перерви, справлялися зі своїм завданням в кілька разів краще.

Що вас зазвичай відволікає?

Правильна відповідь на таке питання послужить вам добру службу. Дійсно, щоб почати зосереджувати свою увагу краще, необхідно зрозуміти, що вас відволікає. Для цього потрібно уважно постежити за собою, особливо під час завантаженості на роботі. Записуйте або запам`ятовуйте кожен момент, коли ви відволікаєтеся. Після, подивившись на цей список, ви зрозумієте, що вам не можна робити і про що вам не можна думати під час напруженої роботи. Це допоможе посилити концентрацію, адже ви усунете причини ослаблення уваги.

Метод будильника по Павлову

Цей спосіб спрямований на формування умовного рефлексу для тренування вашої діяльності, і, звичайно, це в підсумку призведе до підвищеної концентрації уваги. Візьміть будь-який будильник або встановіть нагадування на телефоні. Поставте таймер на кожні 5, 10, 15 хвилин (в залежності від ступеня отвлекаемости). Кожне спрацювання будильника буде означати, що ви повинні повернутися до своєї роботи. Після кількох днів таких тренувань ви відчуєте, як рівень вашої зосередженості підвищується. Це працює на рівні психофізіології, тому дуже дієво.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!