» » Як згадати забуте?

Як згадати забуте?

Як згадати забуте?

Думаю, кожен з нас стикався з ситуацією, коли важлива інформація в потрібний момент якимсь дивним чином зникає з голови. У такі моменти, не треба переживати або турбуватися, адже існують різні техніки, за допомогою яких можна "вивудити" потрібну інформацію з мозку. Отже, як згадати те, що забув.

Корисні поради і рекомендації

Як би дивно це не звучало, але найефективніший метод згадувати забуту інформацію - правильно запам`ятовувати. Користуйтеся методом асоціацій або аналогій. Так, наприклад, зручно вчити іноземні слова. Bull - бик, а в голові запам`ятовуєте "булькає бик", lip - губи, можна відвести асоціацію "пити губами чай Ліптон". Головне правило, щоб асоціативний ланцюжок була дуже простою або ж абсурдною. Взагалі, технік запам`ятовування або мнемотехніці існує велика кількість, тому кожна людина повинна вибрати якусь з них собі до душі.

Крім того, як згадати забуте, так і взагалі корисно в житті - розвивати пам`ять. Для цього можете вчити вірші, іноземні мови, запам`ятовувати телефонні номери. Пам`ятайте, що мозок людини можна назвати своєрідною м`язом, якій потрібні постійні тренування.

І остання порада - частіше бувайте на свіжому повітрі, вживайте якомога більше фруктів і овочів, для того, щоб ваш мозок отримував корисні речовини і кисень. Крім того, бажано відмовитися від таких шкідливих звичок, як куріння, алкоголь і навіть переїдання. Здоровий спосіб життя завжди позитивно впливає на роботу мозку, а значить і на пам`ять, що дозволить вам завжди згадувати потрібну інформацію.

Як згадати забуте: техніки і вправи

клубок



Психологи виділяють кілька технік для того, щоб згадати важливу інформацію в потрібний момент. Одна з найпоширеніших - техніка "клубок".

Суть її в тому, щоб уявити собі забуте подія або явище з моменту, як ви забули, до того, як ви ще його пам`ятали. Для цього, слідують максимально зосередитися, а потім, почати розмотувати свої спогади.



Наприклад, ви не пам`ятаєте, куди ви поклали ваші ключі від будинку. Згадайте той момент, коли в останній раз ви відкривали ними двері, потім в найдрібніших подробицях те, як ви діставали ключ із замка, після цього згадуйте, куди ви їх прибрали. І настане такий момент, коли ви зрозумієте, де вони лежать. Чим детальніше будуть ваші спогади, тим більша ймовірність, що ви згадаєте потрібний вам факт.

Дроблення на складові частини

Ще одна корисна вправа для того, щоб згадати те, що забув - розчленовування деталей. Для цього, слід максимально розбити факт або подію, яке потрібно згадати на найдрібніші деталі. Так, наприклад, коли в магазині ви забули те, що потрібно купити, можна уявити собі вечерю, який ви планували готувати, і виділити інгредієнти, які необхідні для його приготування. З них прибрати ті, які є у вас вдома. Після цього, в голові у вас залишиться лише те, за чим ви прийшли в магазин.

Графічне зображення

Наочне представлення фактів допоможе вам як згадати забуте, так і навчитися якісно запам`ятовувати. Напевно ще з часів школи або університету ви пам`ятаєте, як писали план-конспект якийсь статті і параграфа. Саме план дозволяє запам`ятовувати великі обсяги інформації.

Якщо вам терміново необхідно щось згадати, то можете почати накидати слова, які пов`язані з предметом згадування, а також асоціації та аналогії. Після чого, слід кілька разів перечитати текст, а голові почне вибудовуватися логічний ланцюжок спогади. Цей метод відмінно допомагає на іспитах, коли доводиться тримати в голові велику кількість інформації.

Пам`ятайте, що пам`ять людини не безмежна. Так, оперативна пам`ять середньостатистичного дорослої людини становить сім плюс-мінус дві одиниці, а довгострокова пам`ять досить швидко видаляє інформацію, яка не використовується. Тому те, що годі й запам`ятовувати, не потрібно запам`ятовувати. Так, наприклад, щоб вас не мучило питання: як згадати забутий пароль, його можна зберегти в пам`яті вашого комп`ютера або зберегти в спеціальному документі на жорсткому диску або флешці.

Отже, тепер ви знаєте різні способи, як добути інформацію зі своєї свідомості. Пам`ятайте, для того, щоб не бути стертою з мозку, інформація повинна бути актуальною і важливою. Давайте собі установку: згадати, не можна забути таке! І все вийде.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!