» » » Як краще запам'ятовувати?

Як краще запам'ятовувати?

Як краще запам`ятовувати?

Далеко не завжди пам`ять працює на повну потужність. Іноді щоб запам`ятати текст, доводиться докласти чималих зусиль. Однак знаючи деякі прийоми, ефективно запам`ятати потрібну інформацію все ж можливо.

Орієнтуйтеся на свій вид пам`яті

Щоб краще запам`ятати потрібну інформацію, виберіть той чи інший метод запам`ятовування, що грунтується на певному виді пам`яті. Пам`ять може бути:

  • моторна,
  • зорова,
  • слухова,
  • асоціативна.

Так, комусь потрібно від руки переписати текст або перемалювати схему, щоб запам`ятати їх. Комусь достатньо просто уважно переглянути інформацію очима - людина запам`ятовує розташування тексту на сторінці, візуально фіксує картинки, фотографії, таблиці та ін. Комусь потрібно, щоб йому текст прочитав інша людина - це дозволить засвоїти інформацію на слух. Нарешті, деяким людям допомагає принцип запам`ятовування, коли інформація закріплюється за якимись близькими йому асоціаціями, образами. Наприклад, згадану класифікацію видів пам`яті можна представити у вигляді квітки, де стебло - це пам`ять, а чотири пелюстки різних квітів - різновиди пам`яті.

Виділення основних тез



Великий текст простіше буде запам`ятати, якщо розбити його на логічні абзаци, в кожному з яких є основна думка і допоміжні - пояснюють, що доповнюють. Тоді запам`ятовування буде будуватися за таким планом:

  1. Прочитання тексту цілком;
  2. Виділення головних думок, конспектування провідних цитат;
  3. Складання плану тексту за принципом «блок № 1 (основна думка №1 + пояснювальний текст), блок №2 (основна думка №2 + пояснювальний текст) і т. Д.
  4. Прочитання тексту блоками з подальшим запам`ятовуванням кожного з них.

Намагайтеся робити акцент на головних думках - за умови, що ви розумієте, про що йде мова, ви зможете автоматично згадати і пояснює, доповнює інформацію.

графічні помічники



Різні схеми, таблиці, замальовки допоможуть краще запам`ятовувати інформацію. Потрібно запам`ятати розповідь? Пропищить схематичним шляхом сюжетну лінію. Наприклад: Ваня + Катя - зустріч в тролейбусі - проводив до під`їзду - перше побачення - півроку зустрічалися - зробив пропозицію - одружилися - щасливі в шлюбі, двоє дітей. Можете робити подібні схеми більш-менш докладними - як вам буде зручніше. Промальовувати зв`язку між елементами, виділяйте основну інформацію і другорядну кольоровими пастами. Можете навіть замість слів малювати картинки - це займе більше часу, зате, можливо, дасть і кращий результат засвоєння інформації.

Повторюйте і переказуйте

Потрібно розуміти, що інформація швидше за все забувається після її заучування через кілька годин. А тому регулярно повторюйте потрібний вам текст. Для цього можна навіть роздрукувати його на листках паперу і розвісити по квартирі або просто носити книжку з собою на кухню, у ванну, на прогулянку. Обов`язково повторіть інформацію перед сном.

Після цього дуже рекомендується переказати текст співрозмовника або хоча б власному відображенню в дзеркалі. Це допоможе краще запам`ятовувати і російський текст, і іноземний.

Сприймайте інформацію усвідомлено

Для засвоєння тексту дуже важливо його розуміти. Відома всім зубріння, яка не потребує вдумливого вивчення матеріалу, може зіграти з вами злий жарт. Найчастіше це виражається в тому, що ви зацикливаетесь на якомусь слові чи реченні, що йде на самому початку тексту. Варто вам забути цей фрагмент, і ви не зможете згадати решта тексту. А тому завжди вивчайте інформацію усвідомлено і осмислено.

Якщо потрібно вивчити великий за обсягом текст, то вам допоможуть поради з нашої статті - Як запам`ятовувати тексти.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!