» » » Як розвинути пам'ять?

Як розвинути пам'ять?

Як розвинути пам`ять?
Як розвинути пам`ять?

Більшість людей усвідомлюють, яку важливу роль в нашому житті відіграє пам`ять. Адже розвиток пам`яті позитивно впливає на процеси мислення, уяви, уваги. А без цього ефективної розумової діяльності не добитися. Психологи довели, що зв`язок пам`яті з інтелектом дійсно існує, і розвивати інтелект можна якраз за допомогою розвитку пам`яті. Актуальна тема в наш час, як розвинути пам`ять у дитини, як розвивати пам`ять у дорослих, заслуговує на окрему увагу.

Як швидко розвинути пам`ять

Існує ряд умови, дотримуючись яких, ви зможете набагато ефективніше розвивати пам`ять у себе або своїх дітей. В першу чергу подбайте про добре провітрюваному приміщенні. Розумово працювати в задушливій або прокуреній кімнаті категорично забороняється, оскільки необхідно достатній вміст кисню в крові для нормальної працездатності мозку.



Крім того, організму потрібно спати достатню кількість часу. Дорослій вистачить 7-8 годин на добу, підлітку знадобитися трохи більше - 9 годин. Чи не висипаючись, мозок стане працювати гірше.



Якщо торкатися питання про куріння, то, звичайно, курець, що розвиває пам`ять матиме більший успіх, ніж людина, що не залежить від тютюну і не працюючий над пам`яттю. Але робота над пам`яттю у людини, яка палить буде повільніше, ніж у некурящого. Вживання алкогольних напоїв також робить запам`ятовування гірше, знижує працездатність мозку.

Як розвинути пам`ять за допомогою вправ

  1. Перша вправа полягає в описі того, чим конкретно був зайнятий ваш вчорашній день по хвилинах. Якщо у вас з`явиться якийсь "провал" в пам`яті, займіться чимось іншим, а через півгодини спробуйте згадати знову.
  2. Візьміть будь-яку річ, уважно огляньте її протягом 30 сек, потім закрийте очі і спробуйте, як можна точніше відтворити її. Якщо деякі деталі не чітко згадуються, подивіться на предмет знову, потім закрийте очі, і так до повного відтворення речі.
  3. Якщо ви за кермом, то стоячи в пробці на дорозі, використовуйте час з толком, постарайтеся запам`ятати, що стояли попереду машини, включивши асоціативну пам`ять. Наприклад, перед вами машина з буквами в номері "ПА". Придумайте коротку фразу з ними, типу "пірати атакують", і ви легше запам`ятайте цю комбінацію букв. Це дозволить вам фіксувати подібні знаки навіть в екстремальних ситуаціях.
  4. Дайте собі уявне завдання скласти невелике оповідання про одного дитинства. Постарайтеся згадати про нього все, що тільки можна: загальний вигляд, зачіску, ходу, особа з характерними гримасами, особливі фрази, одяг. Виконайте те ж саме зі шкільними вчителям і з однокласникам. І ви будете вражені тим, як хороша ваша пам`ять на обличчя.

Як розвинути пам`ять у дитини

  1. Відмінним вправою на розвиток слухової пам`яті дитини є гра з парами слів. Вправу можна виконувати, починаючи з дошкільного віку. Отже, запишіть собі на лист 10 пар слів, пов`язаних між собою за змістом, наприклад, стілець - стіл, кішка - собака, вилка - тарілка. Тепер слід прочитати ці слова малюкові 3 рази. Обов`язково виділяйте пари слів за допомогою інтонації, не поспішайте. Через невеликий відрізок часу називайте дитині перші слова з пари, у той час як він повинен слідом за кожним вашим словом повторювати його пару. Таким чином, тренується короткочасна пам`ять, а для розвитку довгострокової - виконайте те ж вправу через пів години.
  2. Як розвинути тактильну пам`ять дитини? Зауважте очі малюкові, кладіть в його руки різні предмети. Потім попросіть його назвати предмети в тому порядку, в якому він їх чіпав. При цьому працює впізнавання і запам`ятовування.
  3. Також рекомендуємо розвивати зорову пам`ять дітей. Для вправи необхідно склеїти 2 вежі з коробок. В одній башті буде 3 коробка, а в іншій - 4. Спочатку покладіть гудзик в одну з коробок, а завдання дитини - назвати, в яку башту і в якому відділенні знаходиться ґудзик. Далі можна буде використовувати 2 гудзики в різних вежах. Починати виконувати вправу можна дитині з 3 років.

Щоб розвинути пам`ять і увагу, добре працювати з картинками "знайди відмінності". Концентруйтеся на деталях, крокуючи по вулиці, намагайтеся якомога швидше знаходити речі за певною ознакою, наприклад, вікна з блакитними фіранками.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!