» » » Як розвинути уважність?

Як розвинути уважність?

Як розвинути уважність?

Уважність - це здатність людини зосередити свою увагу на будь-якому об`єкті. Людина, не здатний сконцентрувати свою увагу на актуальному на даний момент предмет, не може ефективно вирішувати поставлені перед ним завдання. Якщо ви від природи розсіяні, постарайтеся позбутися від цього прикрого недоліку, і ви побачите що все ваше життя змінитися в кращу сторону.

Як розвинути уважність: поради

Уважність - поняття сукупне, вона безпосередньо пов`язана з такими якостями, як самодисципліна, посидючість, пам`ять, спостережливість і здатність до концентрації. Саме ці якості і слід в першу чергу розвивати у себе для того, щоб стати уважною людиною.

Як розвинути уважність у дорослої людини



Виробити і розвинути у себе уважність не так вже й складно. Для цього треба щодня тренувати свою волю, пам`ять і посидючість, знати деякі методики підвищення уважності і діяти відповідно до них.

  • Намагайтеся обов`язково доводити до кінця всі свої починання, незважаючи на виникаючі в процесі роботи, непередбачені складнощі. Примусьте себе якісно виконувати навіть ту роботу, яка вам зовсім не подобається. Пріоритетним в вашому лексиконі має стати словосполучення «я повинен», а не «мені хочеться». Пам`ятайте, що примусити себе сконцентрувати свою увагу на дуже важливому на даний момент, але не цікавому йому предмет може тільки людина з сильною волею.
  • Завжди відразу ретельно перевіряйте всі написане чи зроблене - вчіться самі помічати свої помилки, не чекаючи, поки вам на них вкажуть інші люди.
  • Якщо ви відчуваєте, що ніяк не можете сконцентрувати свою увагу на виконуваній роботі, не кидайте справу на півдорозі. Постарайтеся придумати собі додаткову позитивну мотивацію, наприклад: як тільки закінчу статтю - подивлюся цікавий фільм. Якщо ж і це не допомагає, відверніться на час і зробіть невелику перерву.
  • У тому випадку, коли ви від природи розсіяні, вам важко зосередитися на предметі своєї роботи. Для того щоб звузити коло факторів, що відволікають вашу увагу, вимкніть зовнішні подразники: телевізор, програвач, скайп, а по можливості і телефон.
  • Для того щоб не червоніти перед іншими людьми через невиконаних обіцянок, заведіть собі блокнот, в який записуйте все майбутні вам справи.
  • Грайте в ігри на уважність. Такі, здавалося б, дитячі ігри відмінно тренують пам`ять і загострюють увагу. До їх числа відносяться всілякі парні картинки, на яких потрібно знайти відмінності, комп`ютерні квести, засновані на пошуку захованих предметів, ігри - лабіринти, пазли і багато інших, не менш цікаві представники жанру логічних ігор і головоломок.
  • Ще один хороший спосіб тренування уважності складається в наступній вправі. Розкладіть на столі десять дрібних різних предметів, подивіться на них протягом хвилини і постарайтеся їх запам`ятати. Після цього відверніться і попросіть помічника прибрати зі столу один з предметів. Тепер знову поверніться до столу, включіть свою зорову пам`ять, зосередьтеся і постарайтеся зрозуміти, який саме предмет був прибраний. Розважайтеся подібним чином якомога частіше, збільшуйте кількість предметів - це обов`язково піде вам на користь, так як такі вправи сприяють розвитку пам`яті та спостережливості.

Як розвинути уважність у дитини



Маленькі діти за своєю природою не здатні тривалий час концентрувати увагу на одному предметі - вони швидко втомлюються і переключають свій інтерес на нові об`єкти. Крім того, малюкам властива підвищена рухова активність - вони просто фізично не можуть довго сидіти на одному місці і виконувати одну і ту ж доручену їм роботу. Тому уважність у дітей слід тренувати в ігровій формі - це дозволяє якомога довше підтримувати їх інтерес до таких занять. До ігор, спрямованим на розвиток уважності, зокрема відносяться:

  • Ігри на пошук парних предметів. Дитині дають парне число картинок. На двох з них намальовані тварини, наприклад, кішка і собачка, на двох - квіти: троянда і ромашка, ще на двох - транспортні засоби: автомобіль і літак. Перед малюком ставиться завдання розкласти картинки по парам і пояснити своє рішення.
  • Ігри по відтворенню послідовності в ряду. Розсадите на дивані в ряд п`ять-шість ляльок і плюшевих звірят, попросіть дитину запам`ятати, в якому порядку вони сиділи, і після цього перемішайте іграшки Завдання дитини - знову розсадити всіх в тому ж самому порядку.
  • Ігри на пошук невідповідності. Наприклад, потрібно сказати, що ви садівник, а малюк - ваш помічник, і ви разом будете вибирати рослини для свого саду. Далі ви починаєте перераховувати назви рослин і питати у дитини, чи підходять вони вам: «Роза?» - Малюк каже: «Так!», «Яблуня?» - «Так!», І т. Д. У якийсь момент потрібно сказати: «Корова?» - дитина повинна помітити невідповідність і відповісти «Ні!».

Крім цих розвиваючих ігор, які ми привели тут для прикладу, є ще і маса інших, не менш корисних забав: ті ж парні картинки, ігри з серії «Так буває або не буває», гри в сищика (пошук захованих предметів і пошук предметів і людей по їх опису) і т. д., і т. п.

Також вам стануть у пригоді ці статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!