» » » Як тренувати пам'ять?

Як тренувати пам'ять?

Як тренувати пам`ять?
Як тренувати пам`ять?

Щодня людині доводиться сприймати величезну кількість інформації. Вона надходить в наш мозок з найрізноманітніших джерел - від оточуючих людей, з газет, радіо, телебачення, інтернету і так далі. Щоб бути успішною людиною, важливо запам`ятовувати велику частину інформації, що надходить і своєчасно аналізувати отримані відомості. Для цього дуже важливо мати хорошу пам`ять і увагу, які можна натренувати.

Тренування зорової пам`яті

Якщо ви хочете добре запам`ятовувати побачену інформацію і зображення, то необхідно тренувати зорову пам`ять. Для цього існує кілька перевірених методик.

Таблиця Шульте

Таблиця Шульте являє собою квадрати, в яких присутні цифри. Вони мають хаотичну послідовність. Вам необхідно знайти цифри якомога швидше, починаючи з одиниці і так далі по порядку. Така техніка допоможе вам не тільки чудово натренувати пам`ять, але також поліпшити швидкочитання. Тому її можна використовувати для занять з дітьми, якщо у дитини спостерігаються проблеми з уважністю і запам`ятовуванням інформації.пам`ять

відтворення образів

Для такої методики вам знадобиться лише 5 сірників. Киньте їх на на стіл, потім подивіться на отриманий з них образ і спробуйте відтворити його на іншій частині столу. Чи не підглядайте - важливо впоратися з таким завданням, використовуючи лише спогади. Поступово ви можете збільшувати кількість сірників, щоб зміцнювати пам`ять і розвивати уважність.

метод Айвазовського



Іван Айвазовський мав чудову зоровою пам`яттю, тому він уміло відтворював на своїх полотнах картини зі своїх спогадів. Для цього він виконував таку вправу: необхідно уважно подивитися на предмет інтер`єру, людини або пейзаж, потім закрити очі і подумки спробувати відтворити образ побаченого об`єкта з максимальною точністю. Для підвищення ефективності від цієї методики, ви можете замальовувати картинки зі своєї пам`яті.

Тренування слухової пам`яті

Тренувати слухову пам`ять людини також дуже важливо, оскільки тоді ви зможете без праці повторювати почуту раніше інформацію від людини або зі ЗМІ. Для цього існує кілька перевірених способів.

читання вголос

Відмінно тренує пам`ять у людини читання вголос. Завдяки цьому ви зможете пам`ятьзапам`ятовувати велику кількість інформації. Також така вправа збільшить ваш словниковий запас і поліпшить дикцію. Але важливо читати не монотонно, а з інтонацією - тоді ефективність буде максимально високою.

вірші



Запам`ятовування віршів - це високорезультативним спосіб щодо поліпшення пам`яті, недарма його використовують в школах. Для дорослої людини буде достатньо щодня заучувати чотиривірш. При цьому під час такого процесу важливо вникати в сенс віршів і читати вголос з емоційної наповненістю.

підслуховування

Як це не дивно, але підслуховування чужих розмов є відмінним методом по поліпшенню пам`яті. Тому коли ви перебуваєте в громадських місцях, намагайтеся почути, про що говорять оточуючі люди, потім відтворіть сказану ними інформацію в розумі з тією ж інтонацією, яка була у них.

додаткові поради

Тренувати пам`ять і увагу вам також допоможе наступне:

  • Вивчення іноземних мов. Якщо ви давно хотіли почати розмовляти, наприклад, по-іспанськи або по-французьки, то саме час піти на курси або завантажити підручники з самостійного навчання. запам`ятовуючи нові пам`ятьслова і фрази, ви будете сприяти розвитку своєї пам`яті.
  • Рішення арифметичних задач. Купіть підручники і починайте вирішувати завдання в розумі щодня, і тоді ваша пам`ять вас не буде підводити.
  • Заучувати номери і адреси знайомих. Такий підхід дозволить вам обходитися без своїх записників і поліпшить пам`ять.
  • Запам`ятовуйте навколишнє середовище. Під час прогулянок постарайтеся звертати увагу на те, які кольори дахів і воріт мають ті чи інші будівлі, скільки у них поверхів, вікон і так далі. Все це дозволить натренувати вашу зорову пам`ять.
  • Вважайте. Вранці і ввечері вголос почніть відлік від 100 до 1, а потім у зворотному порядку. Уже через місяць ви помітите ефект від цього простого вправи.

Не забувайте про харчування

Тренування на регулярній основі не принесуть результатів, якщо ваш мозок не отримуватиме необхідного харчування. Він повинен щодня насичуватися значною кількістю мікроелементів і вітамінів. Тому у вашому раціоні має бути присутнім наступне:пам`ять

  • лляна олія;
  • раба різних сортів;
  • картопля;
  • молочні продукти;
  • злаки;
  • крупи;
  • яйця;
  • свіжі овочі і фрукти;
  • грецькі горіхи.

При цьому важливо відмовитися від сигарет, алкогольних і газованих напоїв або хоча б знизити їх споживання.

Читайте додаткові статті по цій темі:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!