» » » Що таке пам'ять?

Що таке пам'ять?

Що таке пам`ять?

У науці пам`ять, яка розглядається як пізнавальний процес, почали активно вивчати лише в кінці XIX століття: саме в цей час психологія стала повноцінною науковою дисципліною. У руслі цієї науки сформувалося сучасне розуміння того, що таке пам`ять. Отже, це якась форма психічного відображення, яка відповідає за збереження, закріплення в свідомості досвіду або інформації для подальшого повторного її впізнавання і відтворення.

Етапи роботи пам`яті

Як вже говорилося раніше, пам`ять - це пізнавальний процес, який відповідає за збереження і відтворення отриманої психікою інформації. Пам`ять людини завжди працює поетапно. Спочатку відбувається відкладення інформації, за це відповідають органи чуття. Потім інформація запам`ятовується і зберігається в головному мозку або на рівні рефлексів. Важливо відзначити, що запам`ятовування може бути навмисним, коли ми, наприклад, вчимо квиток для іспиту, або ж мимовільним. Саме мимовільне увагу дозволяє нам згадувати, що ми бачили або чули в різних ситуаціях. Якщо ж говорити про механізм запам`ятовування, то психологи виділяють механічне запам`ятовування і осмислене. Механічне - це так зване «зазубрювання» інформації. При осмисленому запам`ятовуванні людина намагається зрозуміти зв`язки і закономірності.

Говорячи про те, що таке пам`ять, не можна не відзначити і процес збереження інформації. Саме завдяки цьому етапу ми пам`ятаємо або не пам`ятаємо якусь подію, факт, людини. Збереження може бути динамічним, що нерозривно пов`язано з оперативною пам`яттю, а також статичним - це прерогатива довготривалої пам`яті, про яку ми поговоримо пізніше. Психологи сходяться на думці, що статистичне збереження інформації відбувається цілодобово. Виходить, що навіть коли ви спите, ваша пам`ять класифікує і зберігає потрібну інформацію, отриману за день.



Останні етапи роботи пам`яті - впізнавання і відтворення - є таким собі продуктом роботи розглянутого психічного процесу. Так, при відтворенні інформації мозок з деякою точністю дає нам ті дані, якими володіє. Причому відтворення інформації може бути усвідомленим або неусвідомленим. Напевно у кожного з нас були моменти такого собі «осяяння», коли ми раптово згадували щось побачене або почуте вже дуже давно. Усвідомлене відтворення, навпаки, запускається, коли людина того захоче.

довготривала пам`ять

Прийнято виділяти кілька видів пам`яті за тривалістю зберігання інформації. Так, давно отримані дані зберігаються в довгостроковій пам`яті. Іноді якийсь факт або враження може зберігатися в свідомості все життя людини. Якщо простими словами описати, що таке довгострокова пам`ять, то це якийсь архів, який є у людини в голові, в який можна заглянути в міру необхідності. На сьогоднішній день до кінця не вивчені обсяги довгострокової пам`яті людини.

Короткочасна пам`ять



Обсяг короткочасної пам`яті значно менше, ніж довготривалою. Власне, те саме можна сказати про час зберігання інформації. Даний вид пам`яті потрібен нам для того, щоб запам`ятати інформацію на певний обмежений термін. Наприклад, щоб розповісти вірш напам`ять або здати іспит.

Оперативна пам`ять

Даний вид пам`яті служить людині для обслуговування якоїсь конкретної діяльності. Об`єм оперативної пам`яті людини становить 5 ± 2 одиниці інформації. Оперативна пам`ять існує зовсім недовго, вона постійно змінюється в міру того, чим людина зайнята.

Психологи також виділяють генетичну пам`ять - це пам`ять, яка успадковується поколіннями. Тобто людина народжується з якимись знаннями про цей світ, які розвиваються у міру дорослішання. На сьогоднішній день є як прихильники, так і противники цієї теорії.

Пам`ять в комп`ютерних пристроях

Для роботи будь-яких комп`ютерних пристроїв, будь то персональний комп`ютер, планшет або смартфон, також необхідна пам`ять.

  • Фізична пам`ять - це пам`ять, яка реалізується у вигляді мікросхем або жорсткого диска. Простими словами - це спільна пам`ять для зберігання даних на пристрої.
  • Флеш пам`ять - альтернативний спосіб зберігання даних. Найчастіше він реалізується за допомогою невеликих постійних запам`ятовуючих пристроїв, наприклад, флешки. На сьогоднішній день саме цей вид пам`яті широко використовується в цифрових портативних пристроях у вигляді мікросхем. Головним її недоліком є невеликий термін придатності і сильна чутливість до електрики.
  • Кеш пам`ять - це невелика проміжна пам`ять з швидким доступом. Так, наприклад, в кеші зберігаються дані про останні операції, деякі обсяги текстів та інформація за невеликої останній період часу. Перевага кеш пам`яті в тому, що інформація, яка знаходиться в ній, швидко запитується, доступ відбувається швидко, але зберігається кеш зовсім недовго.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!