» » » Що таке оперативна пам'ять?

Що таке оперативна пам'ять?

Що таке оперативна пам`ять?

Багато людей чули про таке поняття, як оперативна пам`ять. В рамках даної статті ми розглянемо, що таке оперативна пам`ять в ключі інформаційних технологій, якими різновидами вона володіє і за якими схемами працює.

Також в статті сказано про те, яке відношення оперативна пам`ять має до людини.

Поняття оперативної пам`яті комп`ютера

Під оперативною пам`яттю розуміють таку частину системи, яка є незалежною і зберігає під час виконуваної роботи комп`ютера особливий машинний код. Також в оперативній пам`яті зберігаються вхідні, проміжні та вихідні дані. Функції оперативної пам`яті реалізуються за допомогою оперативного пам`яті.

Прийнято вважати, що оперативна пам`ять є тимчасовою пам`яттю комп`ютера. Вона працює при включеному стані і потрібна для того, щоб забезпечувати роботу програм і різних процесів. При відключенні комп`ютера оперативна пам`ять обнуляється. Відмінність оперативної пам`яті від постійної полягає в тому, що оперативна пам`ять обнуляється в момент відключення комп`ютера, в той час як постійна пам`ять зберігається до тих пір, поки вона не буде стерта.

До оперативної пам`яті можна віднести ту пам`ять, яка витрачається на забезпечення роботи конкретної програми. До постійної же пам`яті відноситься вся та інформація, яка зберігається на жорстких і ssd дисках.

Об`єм оперативної пам`яті

Об`єм оперативної пам`яті безпосередньо впливає на роботу програм. Чим більше оперативної пам`яті, тим з більшим числом програм вона дає працювати. Також важливо враховувати, що кожна програма вимагає певний обсяг оперативної пам`яті. Тому для ресурсномістких програм потрібен процесор, який має досить великий обсяг пам`яті. До таких програм відносяться, наприклад, програми для відеомонтажу. Найбільш ресурсоємними програмами вважаються комп`ютерні ігри.



Детальніше про функції ОП ви можете знайти в статті Для чого потрібна оперативна пам`ять.

Види оперативної пам`яті

Оперативна пам`ять ділиться на два типи, а саме статична і динамічна оперативна пам`ять. Статична оперативна пам`ять відрізняється своїм швидкодією, при цьому вона дорожче динамічної. Динамічна оперативна пам`ять відрізняється своєю дешевизною, але при цьому швидкість її дії нижче, а значить вона не дає великої продуктивності. На даний момент в комп`ютерах використовуються обох телефонних книг.

Схема роботи

Загальна схема роботи оперативної пам`яті досить проста. Мікропроцесор і оперативна пам`ять взаємодіють один з одним через системну шину. У свою чергу, системна шина приймає сигнали від пристрою введення і виведення.

Оперативна пам`ять людини

Поняття оперативної пам`яті також може бути застосовано до мозкової діяльності людини. В цьому випадку оперативна пам`ять - це такий вид пам`яті, який проявляється в процесі виконання конкретного завдання. Наприклад, коли людина виконує якусь роботу, він повинен обробляти всі завдання в розумі. Саме в цей момент він використовує свою оперативну пам`ять.

Однак на відміну від комп`ютера людина не може збільшити обсяг своєї оперативної пам`яті. По крайней мере, в даний момент наука не має підтвердження такої можливості. У той же час відомо, що обсяг оперативної пам`яті у кожної окремої людини різний. Це пояснює розходження в можливості різних людей вирішувати різну кількість завдань одночасно.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!