» » » Гибернация: що це?

Гибернация: що це?

Гибернация: що це?

Багатьох користувачів персонального комп`ютера з операційними системами Windows при відкритті панелі «Пуск» може зацікавити, що це - Гибернация. Слово походить від англійського «hibernation», що буквально означає «зимова сплячка». Режим глибокого сну вперше з`явився в операційних системах Windows 7 і Windows 8, і більше він підходить для використання не на стаціонарних комп`ютерах, а на планшетних ПК і на лептопах (ноутбуках).

Щоб докладніше дізнатися значення цього терміна, необхідно також розглянути, що таке сплячий режим комп`ютера. Може зацікавити інформація про те, як виходити з такого режиму - про це в нашій статті Як відключити режим очікування.

Що це - режим сну?

Сплячий режим або, простіше кажучи, «сон» комп`ютера з`явився ще на перших версіях операційних систем Windows. Це своєрідний спосіб поставити комп`ютер на «паузу» навіть під час функціонування будь-якого процесу в системі або роботи тієї чи іншої програми. Сплячий режим може включатися автоматично, якщо на ньому не працювати і не рухати мишею якийсь час.

Автоматичний перехід у сон може відбуватися через різний часовий проміжок, який можна самостійно задати (від однієї до десяти і більше хвилин). Що означає сплячий режим? Це означає, що монітор гасне (стає чорним), але комп`ютер продовжує працювати, хоч і споживає меншу кількість енергії.



Крім екрану відключаються також система охолодження материнської плати, не працює жорсткий диск, а на інші його «компоненти» - оперативну пам`ять, процесор і т.д. подається мінімум електроенергії. Щоб вийти з режиму сну ПК, можна просто натиснути на будь-яку клавішу клавіатури або смикнути мишею.

Після цього на моніторі з`являться всі ті ж програми і додатки, які були активні до догляду комп`ютера в сон. Крім того, деякі комп`ютери оснащені можливістю віддаленого виходу з режиму сну, завдяки пробудженню по локальній мережі (широко використовується в офісах, компаніях тощо.)

Гибернация - що це?



На перший погляд може здатися, що гібернація - це те ж саме, що і режим сну, але це далеко не так. Зсередини процес набагато складніше і більш функціональний. Під час запуску цього режиму комп`ютер буквально вимикається і знеструмлюється в повному обсязі, електроенергія подається тільки на Bios і кварцовий генератор, завдяки яким ПК «запам`ятовує» і відраховує далі поточний час і дату.

Під час глибокого сну на жорсткий диск комп`ютера робиться запис, який відображає точну копію процесів в оперативній пам`яті, активних на момент переходу в цей режим. Це означає, що при включенні активного режиму комп`ютера будуть відновлені всі діючі процеси з жорсткого диска в оперативну пам`ять системи. Висновок комп`ютера / ноутбука з режиму сну аналогічний виходу системи з режиму сну: необхідно всього лише поводити мишкою або натиснути кнопку харчування. Потрібно сказати тільки, що вихід з глибокого сну відбувається трохи довше, ніж вихід зі сну.

У чому відмінність між сплячим режимом і глибокого сну?

Режим сну і гібернація дуже схожі. Головна відмінність між ними в тому, що під час сплячого режиму система все-таки споживає енергію (продовжують працювати процесор, оперативна пам`ять), що підтверджується моментальним поверненням до роботи комп`ютера, при його активації.

Гибернация ж передбачає саме мінімальне споживання енергії системою, що особливо актуально для переносних гаджетів - ноутбуків та ін., Які працюють не від мережі. До того ж, гібернація задіє жорсткий диск при своїй активації, тоді як сплячий режим підтримується завдяки оперативній пам`яті комп`ютера.

Чому для ноутбуків краще гібернація

Режим сну не підходить для ноутбуків ще й тому, що при його активації відключається харчування від всіх компонентів системи, крім оперативної пам`яті, в тому числі не працюють елементи охолодження. Харчування оперативної пам`яті мінімальне, але все-таки подається, тому в той чи інший момент ноутбук може перегрітися і через якийсь час навіть прийти в непридатність.

Крім того, з часом розрядиться батарея пристрою, через що можна втратити важливі дані з ноутбука. А при режимі глибокого сну всі документи зберігаються на жорсткий диск, і для підтримки цього режиму потрібна мінімальна кількість електроенергії.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!