» » » Що таке режим?

Що таке режим?

Що таке режим?

З терміном "режим" в повсякденному житті ми стикаємося досить часто. Ми постійно чуємо такі словосполучення, як "ліберальний режим", "режим дня", "режим суворої економії", "сплячий режим", "в режимі лайт", "постільний режим". А що таке режим?

Режим - це строго встановлений порядок дій, підлеглий певним нормам і правилам. Термін походить від латинського слова regimen, що в перекладі на російську мову означає "управління, командування, керівництво".

Давайте подивимося, в яких сферах життя найчастіше вживається це слово.

Політичний режим

Політичний режим - це сукупність методів, за допомогою яких державна влада здійснює управління суспільством. Крайніми полярними точками всього спектра різних політичних режимів є тоталітарний і демократичний.

Для тоталітарного режиму характерна монополізація влади однією угрупованням (партією, кланом), відсутність легальної політичної опозиції, втручання держави в приватне життя людини, відсутність реальних прав і свобод громадян. Риси демократичного режиму - змінюваність влади, поділ влади на законодавчу, виконавчу і судову, участь громадян в управлінні державою шляхом проведення виборів, наявність громадянського суспільства (неконтрольованих державою об`єднань громадян), захист політичних, економічних та інших свобод.

У політичній сфері є ще такі поняття, як:

  • Безвізовий режим - можливість в`їзду на територію держави без додаткових дозвільних документів.
  • Режим надзвичайного стану - особливий правовий режим, що вводиться в разі виникнення загроз для політичної системи. Найчастіше пов`язаний з розширенням повноважень правоохоронних структур і тимчасовим обмеженням прав і свобод.
  • Старий, дореволюційний режим - порядки, що існували до приходу до влади нинішньої політичної еліти.

Режими в економіці



В економічній сфері застосовуються такі поняття, як:

  • режим суворої економії, коли в основу діяльності підприємства закладається принцип раціонального використання ресурсів та здешевлення процесу виробництва;
  • пільговий податковий режим - інструмент залучення державою капіталу в той чи інший регіон або сферу діяльності шляхом зниження ставки оподаткування.

Режими роботи комп`ютера

Будь-який користувач ПК знає, що його комп`ютер може працювати в сплячому режимі, в режимі інкогніто, в розрахованому на багато користувачів режимі.

Про те, як включити різні режими роботи комп`ютера, прочитайте в статтях:

Режим в інших сферах життя

У медицині часто вживають поняття:

  • постільний режим - обмеження рухової активності при певних захворюваннях;
  • режим харчування - необхідність вживати в їжу одні продукти і відмовитися від інших.

Є ще тепловий режим - діапазон температур комфортного існування людини, тварин і рослин. Інтерактивний режим - коли користувач системи має можливість активного впливу на неї.

І цей список можна продовжити.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!