» » » Що таке диктатура?

Що таке диктатура?

Що таке диктатура?

Диктатура - форма здійснення державної влади, що належить одній людині або групі осіб. При цьому влада спирається на силу, а не на закон. У зв`язку з цим управління державою не обмежується ніякими політичними інститутами і законами, а будь-які противники встановленої диктатором або партією (класом) позиції придушуються або усуваються.

Спочатку поняття, що таке диктатура, з`явилося в Стародавній Греції, де державою і її колоніями керував тиран (отже, режим називався «тиранією»). Однак більшого поширення слово набуло в Римській республіці, де диктатор не обмежувався у владі, але був обмежений в терміні свого правління. У XX столітті диктатори переставали такими бути тільки після своєї смерті або повалення (при цьому зберігалася влада правлячого державного органу, як в СРСР).

Розрізняють дві форми диктатури: авторитаризм і тоталітаризм. При тоталітаризмі здійснюється контроль над усіма сферами суспільного життя. При авторитаризмі контролюється політика держави, тоді як інші сфери можуть залишатися підвладними іншим органам.

Дізнайтеся про значення інших слів у рубриці визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!