» » » Що таке трест?

Що таке трест?

Що таке трест?

Коли ви чуєте слово «трест», що спливає перед вашими очима? Давайте перевіримо. Значення слова «трест» має кілька варіантів. Це обумовлено історичними рамками, етимологією слова, а також використання дослівного перекладу з англійської мови співзвучного слова «trust». Отже, давайте розглянемо, що таке трест.

визначення

За даними Великого тлумачного словника, трест - це група підприємств галузі, об`єднаних під загальною управлінським апаратом з метою централізації управління. В економічній науці розкриває слово трест визначення: «Трест в економічному розумінні - це форма монополії при об`єднанні підприємств. В результаті такого об`єднання всі компанії, що входять в її склад втрачають економічну, виробничу, а також юридичну відокремленість ». Причому, влада над підприємствами тресту належить одній з компаній. Однак прибуток розподіляється відповідно до пайової участі, тому трест можна безперечно назвати попередником такого економічної освіти як концерн або холдинг.

Трест - рівносильно слову «траст» (в перекладі з англійської «trust» - довіру), довірча власність. В СРСР трест вважався державним утворенням, метою якого був контроль над діяльністю кожного підприємства, що входить до його складу. Сьогодні це визначення зустрічається досить рідко.

Що ще позначає трест

У будівництві трест є структурною одиницею, таку як будівельно-монтажний трест, наприклад. Це аналог бригади. Таким чином, на перший погляд однозначне слово «трест» в дійсності розкривається нам в декількох сенсах. Безумовно, це допоможе нам грамотно використовувати дане слово.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!