» » » Як розвинути уяву?

Як розвинути уяву?

Як розвинути уяву?

Однією з найважливіших форм відображення навколишньої дійсності є уява. Cпособность до образного мислення, до уявного відтворення будь-якого предмета або явища, до вирішення завдань без безпосередніх практичних дій, до абстрактного моделювання - ось що таке уяву.

Як розвинути уяву або фантазію?

Для початку розберемося, коли людині необхідна така здатність. Людська пам`ять і гра, творчість і планування, мрії про майбутнє, спогади про минуле, навіть елементарне відображення видимого очима світу і перетворення в образи конкретних зовнішніх предметів - всі ці психічні процеси неможливі без уяви, вони і є власне уяву. Що станеться з людиною, позбавленим дару мислити образно? Ймовірно, він зможе жити тільки за заздалегідь збудованим для нього шаблонами. Домислити ситуацію, додумати хоч на крок вперед - для нього неможливо. Позбавлений абстрактного мислення, він не зуміє розуміти мистецтво, насолоджуватися музикою або віршами, навіть снів не бачитиме. Світ, позбавлений фарб - хіба не жахлива перспектива? Як і будь-яку здатність, навіть вроджену, уяву можна і потрібно формувати.

Розвиток уяви - процес творчий, цікавий і складний. Ми вже відзначили, що образ і думка - нерозривне ціле, а саме людську уяву пов`язано з мисленням щонайтіснішими узами. Отже, будь-яка вправа, спрямоване на розвиток мислення, допоможе і становленню уяви. Творче ж уява має на увазі ще й виховання самостійної особистості, бо передбачає створення нових, оригінальних, що не мають аналогів речей, образів або ознак.

Способи розвитку творчої уяви



До найбільш загальних рекомендацій фахівців можна віднести:

  • накопичення яскравих образів шляхом вдумливого спілкування з природою і фіксування результатів спостережень в словесній формі, в малюнках і виробах;
  • спробу уявних "подорожей" по місцях, прихованим схематичним зображенням ліній на карті;
  • уважне читання книг з "зануренням" в подробиці описів зовнішності героїв, інтер`єрів і ландшафтів, з цілеспрямованим прагненням відтворювати в уяві то, що описують автори;
  • формування уяви в іграх: рольових, зі словами, з фантастичними пропонованими обставинами.

Ігри на розвиток уяви

З самого раннього віку має сенс звертати увагу на розвиток уяви у дітей. Тут найбільше підійде ігровий, розважальний спосіб, наприклад, завдання-ігри

  • придумування загадок про земні предметах для інопланетян, які ніколи не чули про ці об`єкти і не бачили їх;
  • віршування і казок на довільні теми;
  • малювання та ліплення фантастичних тварин, рослин, каменів;
  • гра в фантастичні припущення, що починаються з питання: що сталося б, якби ...
  • словесна гра: вибирають слово і кожну його букву роблять початком нового слова, а потім з отриманих слів складають рядки з римами або на основі їх придумують історію.

Психологи стверджують, що вже до трьох років дитина накопичує достатній досвід і демонструє перші прояви уяви. Розвиток уяви у дітей дошкільного віку - завдання дуже делікатна і важлива. Малюки часто змішують дійсне і уявне, а якщо не допомогти дитині вчасно, не звернути його фантазію в правильне русло, він може почати жити в придуманому світі, йдучи від реальності. Виключне значення педагоги надають рольових ігор, коли, приймаючи на себе будь-яку роль, діти прагнуть до найбільш точного подібності придуманих образів з дійсно існуючими персонажами. Образотворче творчість (ліплення, малювання), будівельно-конструктивна діяльність, супроводжувані розповідями і поясненнями дитини - все це дає простір дитячому уяві і розвиває свідоме мислення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!