» » » Що таке художній образ?

Що таке художній образ?

Що таке художній образ?

Художній образ є узагальненим відображенням дійсності у формі конкретних індивідуальних явищ. Розібратися, що таке художній образ, допоможуть такі яскраві приклади світової літератури, як Фауст або Гамлет, Дон Жуан або Дон Кіхот. У цих персонажів передані найбільш характерні людські риси, їх бажання, пристрасті і почуття.

Художній образ в мистецтві

Художній образ є найбільш чуттєвим і доступним людському сприйняттю фактором. У цьому сенсі образ в мистецтві, в тому числі і художній образ у літературі є не що інше, як наочно-образне відтворення реального життя. Однак тут необхідно розуміти, що завдання автора не просто відтворити, «продублювати» життя, його покликання - домислити, доповнити її відповідно до художніх законами.

Художня творчість від наукової діяльності відрізняє авторський, глибоко суб`єктивний характер. Саме тому в кожній ролі, в кожній строфі і на кожній картині є відбиток особистості художника. На відміну від науки мистецтво неможливе без вимислу і уяви. Незважаючи на це часто саме мистецтво в змозі відтворити дійсність набагато адекватніше, ніж академічні наукові методи.

Неодмінною умовою розвитку мистецтва є свобода творчості, іншими словами - можливість моделювати актуальні ситуації життя і експериментувати з ними, не озираючись на прийняті рамки пануючих уявлень про світ або загальноприйнятих наукових доктрин. У цьому сенсі особливо актуальний жанр фантастики, що висуває на загальний огляд моделі дійсності, досить відмінні від реальної. Деяким письменникам-фантастам минулого, наприклад Карелу Чапеку (1890-1938) і Жулю Верну (1828-1905) вдалося передбачити появу багатьох досягнень сучасності. Нарешті, коли наука розглядає людський феномен багатогранно (суспільна поведінка, мова, психіка), його художній образ є нерозривної цілісністю. Мистецтво показує людину як цілісне різноманіття різних характеристик.



Можна з упевненістю сказати, що головне завдання художника - це створити художній образ, приклади кращих з них поповнюють час від часу скарбниці культурної спадщини цивілізації, надаючи величезний вплив на нашу свідомість.

Художній образ в архітектурі

В першу чергу це архітектурне «обличчя» будь-якого конкретного будови, будь то музей, театр, офісна будівля, школа, міст, храм, площу, житловий будинок або установа іншого роду.

Неодмінна умова для художнього образу будь-якої будівлі - це впечатляемості і емоційність. Одне із завдань архітектури в сенсі мистецтва - створення враження, певного емоційного настрою. Будівля може бути відчуженим від навколишнього світу і замкнутим, похмурим і суровим- може і навпаки - бути оптимістичним, легким, світлим і привабливим. Архітектурні особливості впливають на нашу працездатність і настрій, вселяють відчуття пріподнятості- в протилежних випадках художній образ будівлі може діяти гнітюче.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!