» » » Як визначити стиль тексту?

Як визначити стиль тексту?

Як визначити стиль тексту?

Різні мовні ситуації вимагають використання різних стилів. Їх прийнято ділити на дві групи: книжкові та розмовний. Книжкові стилі діляться на науковий, офіційно-діловий, публіцистичний і художній. Як визначити стиль тексту? Кожному функціональному стилю мовлення притаманні певні якості.

розмовний стиль

Без цього стилю не обійтися в повсякденному спілкуванні. Для цього стилю характерні барвистість, велика смислове наповнення, експресивність. До розмовної стилю відносяться такі мовні жанри, як приватні листи, розмова, бесіда. Мовні засоби стилю: виразність лексики, емоційність, простота, вживання коротких, часто неповних фраз і виразів, слів-звернень, вигуків, ввідних слів.

Офіційно-діловий стиль

Визначення стилю тексту протоколу, довідки, наказу або закону особливого утруднення не викликає - це офіційно-діловий стиль. Сфера його застосування - право, автори - правознавці, дипломати, юристи, та й прості громадяни, складові офіційний документ. До основних рис стилю належать: мовні кліше, відсутність емоційності, стандартизированность, точність, використання абревіатур.

науковий стиль



Як довести - стиль тексту є науковим? Дуже просто - такий текст буде рясніти інформацією, фактами і доказами їх достовірності. Жанри наукового стилю: дисертація, доповідь, навчальна література. Мовні засоби - це присутність абстрактної лексики, професіоналізмів, загальнонаукових слів. Основні ознаки: об`єктивність, узагальненість, логічність, переважання іменників. Фрагмент тексту виконаного характерним науковим стилем: «Відштовхуючись від результатів експерименту, можна прийти до висновку, що об`єкт має однорідної м`якої структурою ...».

Художній стиль

До якого стилю відноситься текст, який використовується в художній літературі? До художнього! Мета даного стилю - вплив на читача, передача думок, переживань і почуттів автора. Стильові риси - це образність, емоційність мови, використання всіх її багатств, лексики з різних стилів. Ось короткий приклад художнього стилю, можна порівняти його з науковим: «Вночі Андрійович перевертався, прокидаючись раз у раз від блиску блискавок і громових розкатів. Хотілося заритися під ковдру ».

публіцистичний стиль

Даний стиль актуальний для засобів масової інформації. Його ми зустрічаємо в нарисах, інтерв`ю, репортажах (різні ЗМІ). Передається за допомогою публіцистичного стилю інформація призначена для широких суспільних верств. До основних рис публіцистичного стилю можна віднести оцінність, логічність, заклично.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!