Як досягти мети?

Як досягти мети?

Ще з університету я пам`ятаю фразу, яку нам повторювали кожен раз перед черговою курсової, іспитом, а далі перед дипломом і госом: «їжте слона по частинах». Ні, у нас не було традиції забивати і є перед іспитом слона, так нам пояснювали, як домогтися поставленої мети правильно, тобто, здати іспит і написати наукову роботу на «відмінно» (або «добре») без зайвого нервування. Їжте слона по частинах. Що це означає? Як домагатися своїх цілей? Що необхідно для успіху? Про це і поговоримо.

Добиваємося мети правильно

Не завжди людині вистачає енергії, щоб досягти мети. Іноді не вистачає сил, іноді часу. Кожен раз виникають все нові і нові відмовки. В результаті людина приходить до висновку, що щось його тримає, так як досягти мети він не може, хоча начебто десь глибоко в душі і хоче. Чому так відбувається? Що це таке?

Це той самий величезний слон (всі розуміємо, що це метафора). А людини в даному випадку називають низько мотивованим. Але чому? Часто людина ставить перед собою величезну (як слон) мета, а як тільки представить шляхи її досягнення, - руки опускаються. Людина не розуміє, з якого боку підступитися, з чого почати, як здолати цього «слона». Виникають паніка, страх, які, в свою чергу, ще більше знижують мотивацію. Порочне коло. Треба вирішувати, як з нього вийти.

Як домагатися мети: кроки



Складаємо план. Їжте слона по частинах. У Вас є мета - це вже добре. Тепер Вам треба скласти чіткий план. Детально опишіть свою мету.

Розбийте Вашу мета на частини і опишіть ті кроки, які необхідно виконати, щоб досягти кожної маленької мети. Детально описувати конкретні дії, які Ви зробите.



Ставте терміни. Чітко визначте для себе, до якого конкретного часу (дня, місяця) Ви зробите першу маленьку мету, другу, третю і т.д. Будьте об`єктивні і розумні. Занадто велика мета лякає і збиває з пантелику, занадто маленькі цілі легко доступні і не дають того важливого почуття досягнення. Саме це нам потрібно. Відчуття того, що Ви чогось домоглися, надає сил, підвищує мотивацію, стимулює до подальших дій.

Обов`язково визначте кількісні та якісні критерії досягнення Вашої мети, кожного її етапу. Ваше завдання - фіксувати будь-які, навіть найменші просування в досягненні мети. Обов`язково фіксувати. Наприклад, вчіть мову - відзначаєте словниковий запас- в спортивних досягненнях - час або кількість зроблених вправ і т.д.

Продумайте систему заохочення і покарання. Обов`язково хваліть себе словесно, це важливіше, ніж Вам здається. "Я молодець! Я зробив це (...). Я зможу досягти своєї мети »і т.п. Говоріть собі це завжди, коли досягаєте успіху, коли бачите просування в роботі. Що стосується покарання. Не треба розуміти буквально. Нехай покарання теж буде корисним. Наприклад, не зробили до терміну то, що відзначено в Вашому плані, - обов`язково доробити це, збільшивши «навантаження», щоб прийти до згоди з планом. Правда, подивіться, чи не поставили Ви занадто великі для себе вимоги, намагайтеся зберігати об`єктивність.

Не порівнюйте глобальну мету на початку шляху з тим, чого Ви досягли. Дивіться на те, чого Ви досягли, думайте про те, що вже чогось досягли, а не про те, «ого, скільки ж ще попереду» ... Не треба займатися самоугнетеніем і самобичуванням. На цьому зупинимося докладніше.

Внутрішня робота по досягненню мети

  • Не можна навіть думати, як досягти поставленої мети, якщо Ви спочатку самі не вірите в її досягнення. З таким настроєм мета з самого початку приречена на провал. Ставлячи перед собою мету, обов`язково налаштуйтеся на те, що Ви здатні її досягти, повірте в це всією душею, серцем, головою, кожною клітиною свого тіла.
  • Підбирайте оточення. Якщо Вас оточують люди, які хоч якось перешкоджають досягненню мети, уникайте їх. Оточуйте себе людьми, які вірять в Вас і підтримують, які, можливо, мають ті ж цілі. Наприклад, Ви бажаєте схуднути. Якщо навколо люди (подруги, колеги) твердять, що Ви займаєтеся дурницями і що худнути Вам не треба (але Вам щось видніше), уникайте їх присутності поруч з собою. Оточіть себе союзниками, подружками, які теж худнуть.
  • Щодня надихайтеся. Уявляйте себе в той момент, коли Ви вже досягли мети. Які почуття Ви відчуваєте? Думайте про це щодня. Ви - струнка, лежите на пляжі або ви поїхали за кордон, де спокійно викладаєте думку іноземцю на його мові. Дивіться фото струнких дівчат (якщо мета - схуднути), слухайте радіо на мові, який вчіть (якщо мета така) і т.п.

Ми розповіли лише деякі важливі моменти в питанні досягнення поставленої мети. Вам лише треба наслідувати їм. Вірте в себе, в свою мету і в успіх. Їжте слона по частинах, і у Вас все вийде.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!