Як написати мета?

Як написати мета?

Чітко поставлена мета - необхідна умова для досягнення успіху. Вона мобілізує і спонукає до дії, допомагає зосередитися на головному і не розпорошуватися на дрібниці. Як правильно написати мета? Ми допоможемо уникнути помилок, розповімо про те, як правильно поставити цілі при написанні курсової роботи і дипломного проекту, при складанні резюме і при описі проекту.

Як написати мета курсової роботи

Навіть першокурсник розуміє, що мета курсової роботи - отримати хорошу оцінку. Біда в тому, що ця мета нецікава викладачам. Тому логічніше формулювати мету так, щоб вона узгоджувалася з темою курсової роботи.

можливі помилки

  1. Формулювання мети повторює назву курсової;
  2. Мета описує процес, а не результат.

правильний підхід

Мета повинна бути конкретніше, ніж тема курсової. Наприклад, мета курсової роботи на тему «Дослідження професійних стандартів в готельній галузі» може бути чисто методичної ( «Описати сучасні професійні стандарти в готелях різних категорій») або носити більш практичний характер ( «Розробити рекомендації щодо опису технологічних процесів в міських готелях»). У будь-якому випадку формулювання мети повинна містити дієслова, що позначають закінчені дії: виявити, довести, обгрунтувати, спростувати, розробити, створити. Цілей може бути кілька, і важливо, щоб всі вони були досягнуті в роботі.

Як написати мета дипломної роботи



Мета дипломної роботи - справити сприятливе враження на членів приймальної комісії. А вони чекають, що випускник продемонструє не тільки своє вміння систематизувати отримані знання, а й навички самостійної дослідницької роботи.

можливі помилки

  1. Занадто загальна мета;
  2. Мета, досягнення якої важко оцінити.

правильний підхід

В ідеалі мета повинна являти собою вирішення конкретної проблеми, пов`язаної з обраною темою. Припустимо, тема дипломної роботи звучить так: «Система організації психологічної служби ВНЗ». Очевидно, у такий служби занадто багато функцій, їх просто неможливо охопити в дипломній роботі. Але якщо звузити предмет дослідження, буде легше домогтися конкретних вимірюваних результатів. Ось приклад такої мети: «Розробити систему супроводу першокурсників на етапі їх адаптації до навчання у ВНЗ».

Як написати мета резюме



Отже, ви благополучно захистилися. Тепер навик постановки цілей вам знадобиться при пошуку роботи. Перш за все, потрібно чітко визначити мету свого працевлаштування для самого себе. Всі люди різні, і їх кар`єрні амбіції можуть сильно відрізнятися. Кому-то в роботі важлива стабільність, хтось рветься освоювати нові технології, а кого-то залучають ризиковані проекти. Написавши мета на папері, ви легко визначите відповідні для вас вакансії, а також будете розуміти, як в резюме написати мета, яка зацікавить потенційних роботодавців.

можливі помилки

  1. Нечітке вказівку вакансії;
  2. Упор на фінансову сторону майбутньої роботи.

правильний підхід

Якщо ви претендуєте на конкретну посаду, позначте її якомога точніше. Наприклад, ви хочете отримати посаду логіста, а фірма, в яку ви подаєте резюме, займається торгівлею. Тоді ваша мета повинна звучати так: «Отримати посаду логіста в торговій компанії».

Обов`язково напишіть про те, що ви можете запропонувати тій компанії, в яку мають намір влаштуватися. Це можна зробити, перерахувавши власні знання та навички, наприклад: «Хотів би застосувати отримані в інституті знання мов програмування С ++ і Ada, а також розширити свій 5-річний досвід просування сайтів».

Як написати мета проекту

Цілі, про які ми говорили досі, стосувалися особисто вас. Коли ж ви будете обдумувати, як написати мета роботи в рамках проекту, вам доведеться враховувати очікування багатьох людей. В цьому випадку неправильно сформульована мета може привести до невиправданих витрат, простроченим зобов`язанням і конфліктів.

можливі помилки

  1. Відсутність конкретних показників в формулюванні мети;
  2. Мета написана занадто складною мовою і зрозуміла не всім учасникам проекту.

правильний підхід

Проект має на меті повинна максимально точно відображати той результат, який ви хочете отримати на виході. Тому вона повинна бути записана в термінах кінцевих продуктів, послуг або бажаного стану. Наприклад: «Подвоїти щомісячний прибуток магазину запчастин через півроку» або «Знайти трьох постачальників молочної продукції протягом 2-х тижнів». Така чітка мета виключить спірні тлумачення і дозволить узгодити всі аспекти проектної діяльності.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!