Як себе оцінити?

Як себе оцінити?

Нещодавно один із сайтів з пошуку роботи опублікував дані власного дослідження тих, хто розміщує на ньому резюме. Дослідження показали, що 88% чоловіків мають завищену самооцінку, 7% - занижену, і тільки 5% - адекватну, відповідає дійсності. У жінок картина інша - 56% занижують свою оцінку, 12% - завищують, а 32% дуже точно оцінюють свій потенціал. Про що говорять ці цифри? Жінки набагато реальніше дивляться на світ, а чоловіки в більшості своїй думають про себе набагато краще, ніж вони є насправді. При такій оцінці вони не отримують належного до себе ставлення, тому з`являються проблеми найрізноманітнішого характеру, в тому числі і психологічні. У тих, хто занижує власну оцінку, таких понад половину серед жінок, так само не все добре складається в житті. Вони могли б зробити набагато більше важливих справ, отримати більше благ, але нічого цього не мають. Саме тому треба знати, як себе оцінити правильно.

Оцінюємо особистісні якості

Ось такий прийом вам дуже допоможе правильно оцінити себе. Візьміть папір і ручку і напишіть п`ять своїх найкращих якостей. Це не так-то просто, тому що оцінка особистістю самої себе буває не дуже об`єктивна. Тому попросіть відповісти на це питання когось із знайомих. Потім біля кожного слова (вашої характеристики) треба написати три прізвища тих людей, у яких це якість розвинене не так добре, як у вас. Ось тут ви будете діяти самостійно. В результаті у вас буде 15 прізвищ шанованих вами людей, які не такі хороші або професійні в порівнянні з вами. А тепер згадайте, чого досягли ці люди в житті? Якщо вони, не володіючи тими якостями, що є у вас, досягли так багато, чому ж ви не можете всього цього досягти? Звичайно можете. Треба тільки підняти з дивана ... себе, і почати діяти, ви все зможете і заслужите велику повагу.

Оцінюємо себе в роботі



Знання, як оцінити себе, допоможуть зайняти на роботі ту посаду, якої ви дійсно гідні. Перше, що потрібно зробити, звернутися до керівника з проханням дати вам характеристику. Скажіть йому, що це треба для незалежних експертів, які допомагають вам вибрати, наприклад, вид додаткової освіти. Уважно вивчіть цю оцінку. У ній ви знайдете багато інформації про ваші перспективи. Розпитайте знайомих і колег про ваші професійні якості, запишіть все думки. Це невелике дослідження покаже, як оцінити себе правильно. Потім біля кожного думки поставте «+», якщо воно позитивне, і «-», якщо думка неприємне. Порахуйте плюси і мінуси, визначте, чого більше і зробіть висновки.



Крім цього, напишіть характеристику на себе самостійно. Але з однією відмінністю від загальноприйнятих таких документів: всі ваші досягнення або невдачі повинні бути викладені в вимірних фактах. Наприклад, ви за рік роботи збільшили клієнтську базу на 50%, підняли прибуток до 2 мільйонів в місяць (а було 0,5), відкрили дві філії в регіоні, пр. Це і є показник вашої особистої ефективності на роботі. Якщо ви не можете написати такі факти, то ваша ефективність низька, а якщо фактів з цифрами багато, то можете собою пишатися.

Оцінка себе по фен-шуй

Фахівці цього напрямку радять людині цінувати себе високо тільки тому, що він людина, він несе на собі Божественне призначення. Кожен з нас, стверджують вони, привертає в своє життя стільки удачі, скільки йому треба, скільки він просить. Так само ми залучаємо і людей - жінці буде посланий той чоловік, якого вона гідна, а чоловік зможе вибудувати серйозні стосунки тільки з жінкою, яка дорівнює по розуму, духовного розвитку. Тому правило перше - розвивайтеся і не плачте, що весь світ до вас не справедливий. Друге - як ви самі себе оціните, так і оточуючі будуть до вас ставитися, тому світ недобра, і в ньому відображається ми самі. Так що не бійтеся оцінювати себе високо, якщо, звичайно, ви вірите в закони фен-шуй.

об`єктивна оцінка

При всіх цих діях треба розуміти, що оцінка особистості самої себе в принципі неможлива об`єктивно. Тому, якщо у вас така мета, найкраще пройти психологічні тести, проконсультуватися у фахівців. І після з`ясування свого рівня розвитку, прагнути скорегувати його в залежності від життєвих цілей.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!