Як придумати загадку?

Як придумати загадку?

Багато з нас до сих пір пам`ятають загадки з дитинства, такими вони були цікавими і такими, що запам`ятовуються. Загадки і головоломки люблять все, і не тільки діти, адже це відмінний інструмент для розвитку пам`яті та підвищення інтелекту.

На питання про те, що таке загадка, відповісти нескладно: зазвичай це словосполучення або вірш, в якому йдеться про який-небудь предмет або явище. щоб відгадати загадку, потрібно проявити кмітливість, фантазію, подивитися на предмет з іншого боку.

Як придумати свою загадку

Придумати загадку самостійно зовсім не складно, важливо зрозуміти принцип, за яким будуються загадки. Для початку рекомендується ознайомитися зі збірниками головоломок і загадок. Це допоможе «налаштувати» голову на роботу з цим типом завдань.

Щоб скласти загадку, необхідно вибрати предмет або явище, про яке йтиметься в самій загадці. Для малюків дуже популярні загадки про природні явища і тварин, наприклад:

  • Взимку - зірка, навесні - вода (сніжинка)
  • Бел, та не цукор, немає ніг, а йде (сніг).

У першому прикладі загадка будується на основі прийому порівняння - сніжинка взимку виглядає як зірка, а навесні тане, тому стає водою.



У другому прикладі сніг порівнюється з цукром, їх спільною рисою є колір - білий, але між ними є і відмінності - цукор має солодкий смак, а сніг - немає. Також тут використаний прийом уособлення - сніг «йде», сніг уособлюється з чимось живим, адже йти адже може тільки людина або тварина, але для опису такого феномена, як снігопад, використовується клішірованное вираз «сніг йде». Такий же прийом використовується і для опису роботи годин - «годинник йде».

За такою ж схемою можна скласти свою загадку. Після того, як був обраний об`єкт, необхідно описати його властивості або особливості за допомогою прийому порівняння. Для зручності можна записати на листку паперу відповіді на такі питання:

  1. Якого предмет кольору?
  2. Якої форми?
  3. Для чого використовується?
  4. На що схожий?

Наприклад, для опису банана відповіді будуть такими - жовтий, довгастий, його їдять, на місяць. Також у предмета є свої особливості - банан не можна їсти зі шкіркою. Можна написати таку загадку - «Не з`їси, поки жовту шубу не знімеш».

Придумувати загадки - дуже захоплююче заняття, до того ж, корисне - тренує пам`ять і кмітливість, розвиває фантазію і допомагає підвищити рівень інтелекту.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!