» » » Що таке метафора?

Що таке метафора?

Що таке метафора?

Величність російської мови не знає меж. Ми можемо переставляти слова в реченні, вживати слова в якійсь особливій формі або навіть придумувати слівця (н-р: "фінтіпулька" - як якась деталь або штучка). При цьому ми чудово один одного розуміємо. Складно такі особливості пояснити іноземцю. Але якщо навіть Ви не згодні з "слівця", а користуєтеся російською мовою, як справжній філолог, Ви не застраховані від здивованих виразів обличчя іноземців (а іноді і російських людей). Наприклад, ви використовуєте стежки. Сьогодні поговоримо про один з його видів: що таке метафора?

визначення метафори

Метафора (з греч.яз. "переносне значення") - вид тропа- словосполучення, що використовується в переносному значенні, в основі якого - перенесення ознак з одного явища на інше в силу наявності між ними тих чи інших подібностей (тобто порівняння) .

3 елементи порівняння

  1. що порівнюється ( "предмет")
  2. з чим порівнюється ( "образ")
  3. на підставі чого порівнюється ( "ознака")

Наприклад: "шоколадна цукерка" - "шоколадну засмагу" (перенесення за кольором) - "завиває пес" - "завиває вітер" (характер звучання).

Отже, робимо висновок, що таке метафора в російській мові: це образний вислів, приховане порівняння.

функції метафори

оціночна функція

Метафори використовуються для того, щоб викликати у людини певні, досить конкретні асоціації про об`єкт (явище).



Наприклад: "людина-вовк", "гострий зір", "холодне серце".

Так, метафора "людина-вовк" викликає асоціації, пов`язані зі злістю, хищностью.

Емотивно-оцінна функція

Метафора застосовується для отримання експресивного ефекту як засіб емоційного впливу.



Наприклад: "Він дивився на неї, немов баран на нові ворота".

Ще одна функція, що показує, для чого потрібна метафора, - засіб створення образності мови. Тут метафора пов`язана з художніми формами відображення світу. Ця функція відповідає скоріше на питання про те, що таке метафора в літературі. Функція розширюється, тепер це не тільки порівняння з метою посилити якусь ознаку, тепер це створення нового образу в уяві. Задіюються вже і емоційна сфера, і логічна: метафора створює образ і наповнює його конкретним емоційним змістом.

номінативна функція

Включення (за допомогою метафори) нового об`єкта в культурно-мовній контекст шляхом створення йому імені по прямій аналогії. Тобто, дається ім`я нового об`єкту (явищу) шляхом порівняння його з вже наявними в дійсності.

Наприклад: "перетравлювати інформацію" - тобто, як в каструлі щось тужить, вариться, так і в голові "варяться" думки (в замкнутому просторі). Або, наприклад, казанком називають голову (за схожою круглій формі).

Пізнавальна функція метафор очевидна. Метафори допомагають побачити істотне в об`єкті, головні властивості. Метафори наповнюють новим смисловим змістом наші знання.

Ми постаралися доступно викласти, що таке метафора. Приклади допоможуть краще засвоїти матеріал. Спробуйте і самі придумати приклади на кожну функцію метафори.

види метафор

  1. Різка метафора. Пов`язує далеко стоять за змістом поняття. Наприклад: "начинка висловлювання"
  2. Стерта метафора. Навпаки, пов`язує поняття, фігуральний характер яких подібний. Наприклад: "ніжка столу".
  3. Метафора-формула. Близька до стертою метафори, але ще більш стереотипна. Іноді її неможливо перетворити в нефігуральную конструкцію. Наприклад: "хробак сумніву".
  4. Розгорнута метафора. Розгортається протягом всього висловлювання, повідомлення (або протягом великого фрагмента).
  5. Реалізована метафора. Метафора, яка використовується так, ніби вона має пряме значення (тобто, не враховується фігуральний характер метафори). Вихід може бути комічним. Наприклад: "я вийшов з себе і зайшов до хати".

Тепер Ви знаєте, що таке метафора і для чого вона потрібна. Використовуйте їх в розмові і дивуйте оточуючих.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!