» » » Що таке синоніми?

Що таке синоніми?

Що таке синоніми?

Мова в нашій сьогоднішній статті піде про те, що таке синоніми. Незважаючи на простоту цього поняття, слід зазначити його важливість і ту роль, яку він відіграє в російській мові, в одному з найскладніших мов світу. Про це і поговоримо, дорогий читачу.

Що таке синоніми? Російська мова сповнений всякого роду тонкощів і деталей, що і становить його незвичайну красу і глибину. Одну думку можна висловити часом сотнями різних способів. Синоніми позначаються як слова, подібні за змістом і є однією частиною мови. Вони різні за написання та вимови, однак мають ідентичне або схоже лексичне значення. Найпростіший приклад: "допитливість - зацікавленість". Обидва слова означають одне і те ж почуття або характеристику людини. Подібна зв`язок в інших словах і називається синонімічний.

Класифікація синонімів

Давайте перейдемо до класифікації існуючих у мові синонімів.



Що таке контекстні синоніми? Контекстний синонім лише частково схожий на справжній, справжній синонім. Як приклад давайте подивимося на таку пропозицію: "День був серпневий, спекотний, млосно-нудний" (Антон Павлович Чехов). У даному реченні ми бачимо опис дня різними словами. За своєю суттю, прикметники, що використовуються в цій пропозиції, синонімами не є, так як описують різні сфери дійсності. Однак в даному прикладі всі ці слова створюють образ дня, його характер, тому тут вони є контекстними синонімами. Таким чином, контекстні синоніми є синонімами тільки в певному тексті, поза даного тексту їх не можна називати синонімами один одного.

Що таке нейтральний синонім? Нейтральний синонім не виконує ще одну важливу функцію, яка приписується справжнім його побратимам. Функція експресивного забарвлення мови нейтральним синонімом не задовольняється, так як дані слова є позбавлені будь-якої емоційного забарвлення і несуть суто інформативний компонент. Ось приклади: "дивитися - дивитися" - "висловлюватися - говорити" - "стрімкий - швидкий".



Що таке стилістичний синонім? В даному випадку мова йде про синоніми, які служать автору інструментом, здатним надати звичайному пропозицією особливого забарвлення. Ось, наприклад, така пропозиція: "Його чоло покрилося потім, і він відчув збентеження" Спробуємо написати цю пропозицію в піднесено-поетичному стилі: "Чоло (лоб) його покрилося потом, а все його єство трепетно забилося в найвіддаленіших куточках його душі" . Погодьтеся, змінивши одне слово, автору довелося слідувати його стилістичної спрямованості та створювати абсолютно інша пропозиція, яке він може трактувати великою кількістю способів. У даних прикладах ми представили стилістичні синоніми.

Семантичні синоніми, мабуть, найбільш часто використовуються нами в повсякденному мовленні. Вони служать для того, щоб пояснити явища різними способами. Ця важлива роль синонімів дозволяє людям краще розуміти один одного. Ось приклади вживання семантичних синонімів, які надають різний відтінок нашої мови: "білий - білосніжний" - "відчай - безвихідь - безвихідність" - "керівник - ватажок - лідер".

Ну і наостанок згадаємо синоніми, які включають в себе і семантичну диференціацію, і особливий стилістичний відтінок. Вони називаються семантико-стилістичними синонімами. Що таке синоніми? Приклади: "помаранчевий (колір) - рудий (колір в застосуванні до окрасу волосся, наприклад) - вогненний (в сенсі яскравий, оранжевого кольору)" - "бажати (почуття) - мріяти (сильно бажати) - хотіти (нейтральний синонім) - мріяти (семантичний синонім) ";" батьківщина (країна, де народився) - батьківщина (піднесений стиль) ".

Таким чином, дорогий читачу, синоніми прикрашають нашу мову. Багато в чому синоніми - це ті фарби, якими ми повинні користуватися, щоб наша мова була насиченою та яскравою. Іноді корисно уявити себе художником, який за допомогою слів при описі явищ малює образ тієї чи іншої події. Використання синонімів у буденності якнайкраще прикрашає будь-яку людину, а головне, робить його слова доступнішими для розуміння.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!