» » » Що таке медіана?

Що таке медіана?

Що таке медіана?

Слово "медіана" в російській мові має кілька значень. З`ясуємо, що таке медіана в залежності від області застосування даного слова, розглянемо чотири основних значення.

  • Медианой в планіметрії (розділі геометрії) називається відрізок, який з`єднує вершину трикутника з серединою сторони, протилежної даним кутку. Також медианой є пряма, на якій лежить цей відрізок. Медіана в трикутнику володіє декількома певними властивостями. Часто вона необхідна для вирішення різних геометричних задач.
  • Медианой є середня лінія траси між лівим і правим краями асфальту траси, обмеженого білими смугами. Синоніми медіани в даному сенсі: розділова, осьова.
  • Медіана також використовується в статистиці, в цьому сенсі медианой є квантиль 0,5 - можливе значення ознаки, яке розділяє ранжувати сукупність на дві половини: 50% нижніх одиниць і 50% верхніх одиниць ряду даних. Перша половина матиме значення ознаки не більше, ніж у медіани, а друга - одна з, ніж у медіани.
  • Також словом "медіана" названий пам`ятник в Сербії, який знаходиться в місті Ніш. До складу даного археологічного пам`ятника входять римська вілла, комора, терми і водонапірна вежа.

Такі значення слова "медіана". Якщо ви хочете дізнатися сенс інших термінів, то вам може бути корисний розділ визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!