» » » Як знайти сторону трикутника?

Як знайти сторону трикутника?

Як знайти сторону трикутника?

Безумовно, найчастіше питання про те, яким чином можна знайти невідому сторону трикутника виникає при проведенні алгебраїчних або ж геометричних розрахунків, але іноді така необхідність виникає і в звичайному житті, наприклад, при побудові будь-яких архітектурних креслень або проведенні розрахунків.

На даний момент часу є кілька різних способів вирішення такого завдання. І кожен спосіб відрізняється від попереднього не тільки формулою, за якою проводиться розрахунок, але і вихідними даними, які необхідні для обчислення.

Способи знаходження сторін трикутника

Отже, найпростішим і логічною відповіддю на питання: як знаходити сторони трикутника, є те, що необхідно знайти рішення по формулі. Залежно від вихідних даних, формули можуть бути самими різними. Зазвичай необхідну сторону трикутника можна обчислити по:

  1. Двом вже відомим сторонам і куту, який знаходиться між ними.
  2. Двом кутах і однією відомою стороні.

Як видно, в будь-якому, з двох названих випадках, все одно необхідно знати значення трьох показників. Без їх знання ніколи не буде можливим знайти відповідь на питання про те, як знаходити сторони трикутника.

Як знайти невідому сторону трикутника

Отже, щоб знайти сторону трикутника яка не відома за умовою за допомогою першого способу необхідно використовувати наступну формулу: з = v (а2+b2-2аb * cosC). Що стосується позначень даної формули, то а і b - це довжини відомих сторін, cosC кут, що знаходиться між ними. Насправді, для вирішення завдання про те, як знайти невідому сторону в трикутнику, абсолютно немає ніякої необхідності мати якимись особливими алгебраїчними знаннями, цілком достатньо знати основи.



Для того щоб знайти сторону за другим способом знадобиться наступна формула: sinA / a = sinB / b = sinC / с. Позначення цієї формули аналогічні попередній, тобто В і С позначають відомі кути, а З - єдино відому сторону.

Але для того, щоб отримані в ході обчислень дані були точними, необхідно дуже уважно і правильно проводити розрахунки, найкраще провести їх два рази, а в разі невідповідності результатів один одному, зробити розрахунок ще раз.

Трикутник, що має однакові боку

Стандартні формула розрахунку пошуку невідомої сторони звичайного трикутника були приведені вище. Але завжди необхідно пам`ятати про те, що для того, щоб знайти бічну сторону рівнобедреного трикутника, вони не підходять. І тому для вирішення даного питання існують спеціальні окремі формули, які підходять лише для даного трикутника.

Отже, в першу чергу, обов`язково потрібно пам`ятати, що висота такого трикутника - це, в той же час, і його медіана. А бічна сторона, яку необхідно знайти, буде його гіпотенузою. Як всім відомо, ще зі шкільної програми, гіпотенуза даного трикутника знаходиться за теоремою Піфагора. Тому для того, щоб знайти гіпотенузу необхідно знайти суму довжин відомих сторін, і вже з отриманого результату витягти корінь.

І хоча, на перший погляд, може здатися, що обчислення невідомої сторони будь-якого трикутника вельми складне і трудомістке заняття, це не зовсім так. Складним воно буде лише в перший раз. Головне, правильно дотримуватися формули для кожного конкретного завдання, і перевіряти отриманий результат кілька разів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!