» » » Як знайти периметр?

Як знайти периметр?

Як знайти периметр?

Напевно кожен з нас вчив у школі таку важливу складову геометрії, як периметр. Знаходження периметра просто необхідно для вирішення безлічі завдань. Про те, як знайти периметр, розповість наша стаття.

Варто пам`ятати, що периметр будь-якої фігури це майже завжди сума її сторін. Давайте розглянемо декілька різних геометричних фігур.

  1. Прямокутник - це такий чотирикутник, у якого паралельні сторони рівні попарно між собою. Якщо одна сторона X, а інша Y, то ми отримаємо таку формулу для знаходження периметра цієї фігури:

    P = 2 (X + Y) = X + Y + X + Y = 2X + 2Y.

    Приклад рішення задачі:

    Припустимо, що сторона X = 5 см, сторона Y = 10 см. Значить, підставивши ці значення в нашу формулу, ми отримаємо - P = 2 * 5 см + 2 * 10см = 30 см.

  2. Трапеція - це чотирикутник, у якого дві протилежні сторони паралельні, але не рівні між собою. Периметр трапеції - це сума всіх чотирьох її сторін:

    P = X + Y + Z + W, де X, Y, Z, W - сторони фігури.

    Приклад рішення задачі:



    Припустимо, що сторона X = 5 см, сторона Y = 10 см, сторона Z = 8 см, сторона W = 20 см. Значить, підставивши ці значення в нашу формулу, ми отримаємо - P = 5 см + 10 см + 8 см + 20 см = 43 см.

  3. Периметр кола (довжину окружності) можна обчислити за формулою:

    P = 2r = d , де r - це радіус кола, d - діаметр кола.

    Приклад рішення задачі:

    Припустимо, що радіус r нашого кола дорівнює 5 см, тоді діаметр d дорівнюватиме 2 * 5 см = 10 см. Відомо, що = 3,14. Значить, підставивши ці значення в нашу формулу, ми отримаємо - P = 2 * 5 см * 3,14 = 31,4 см.

  4. Якщо Вам необхідно знайти периметр трикутника, то Ви можете зіткнутися з низкою проблем при цьому, оскільки трикутники можуть мати дуже різні форми. Наприклад, є гострий, тупий, рівнобедрений, прямокутний або рівносторонній трикутники. Хоча формула для всіх видів трикутників така:

    P = X + Y + Z, де X, Y, Z - сторони фігури.

    Проблема в тому, що при вирішенні багатьох завдань на знаходження периметра цієї фігури Вам не завжди будуть відомі довжини всіх сторін. Наприклад, замість інформації про довжину однієї зі сторін Ви можете мати градус кута або довжину висоти конкретного трикутника. Це істотно ускладнить завдання, але не зробить її рішення нереальним. Про те, як знайти периметр трикутника, якої форми б він не був можна прочитати "Як знайти периметр трикутника?".

  5. Периметр такої фігури, як ромб знаходять також як і периметр квадрата, адже ромб - це паралелограм, який має рівні сторони. Дізнатися, як знайти периметр квадрата можна прочитавши статтю на нашому сайті "Як знайти периметр квадрата?".

    Тепер Ви знаєте, як знайти сторону периметра тієї геометричної фігури, який Вам потрібно!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!