» » » Як обчислювати периметр?

Як обчислювати периметр?

Як обчислювати периметр?
Як обчислювати периметр?

Нам часто доводилося чути від вчителів: "Займайтеся старанно, знання дуже знадобляться вам у житті", і, дійсно, таке трапляється. Наприклад, коли ми беремося за ремонт, нам абсолютно необхідно знати, як розрахувати периметр тієї чи іншої фігури, щоб визначити необхідну кількість будівельного матеріалу. У цій статті для тих, хто забув шкільний курс, розповімо про те, як обчислювати периметр різних фігур.

Що таке периметр?

Периметр - це довжина лінії, що окреслює геометричну фігуру- довжина всіх сторін плоскої фігури. Таким чином, щоб знайти периметр фігури, досить виміряти довжину кожної сторони і скласти всі результати. Однак іноді можна зробити розрахунок простішим способом за допомогою спеціальних формул. Далі розберемо способи знаходження периметра різних фігур за допомогою обох методів.

периметр трикутника

Перед тим як обчислити периметр трикутника, необхідно виміряти довжину кожної сторони. Після цього просто складіть їх - це і буде периметр.

Однак якщо ми маємо справу з рівнобедреним трикутником, можна виміряти одну з рівних сторін і помножити отримане значення на два, а потім додати до нього довжину підстави.

Для обчислення периметра рівностороннього трикутника, досить і зовсім поміряти тільки одну сторону і помножити отримане значення на три.

периметр чотирикутника



Розберемо в даному розділі, як обчислити периметр квадрата, ромба, прямокутника, паралелепіпеда і трапеції.

Квадрат і ромб

Як відомо, у квадрата чотири сторони і всі вони рівні, а значить, для обчислення периметра квадрата необхідно поміряти одну з його сторін, а потім помножити отримане значення на 4. Власне кажучи, точно так же знаходиться периметр ромба, тому як у ромба всі сторони рівні.

Прямокутник і паралелограм



У прямокутника сторони рівні попарно, таким чином, для обчислення периметра, потрібно поміряти велику і меншу сторону, кожне з отриманих значень помножити на два і скласти отримані значення. Аналогічно знаходиться периметр паралелограма.

трапеція

Ще один тип чотирикутника - трапеція. У цієї фігури, як правило, всі сторони різної довжини, а тому для знаходження периметра доведеться виміряти кожну сторону і скласти їх. Однак трапеція може бути рівнобедреної. У такому випадку для розрахунку периметра можна скористатися наступною формулою: P = a + b + 2c, де c - довжина однієї з рівних сторін.

Існує, до речі, ще один спосіб визначення периметра рівнобедреної трапеції - так званий "метод середньої лінії". Спочатку потрібно провести цю саму середню лінію (вона проводиться через дві точки - середини рівних сторін), потім треба виміряти її, помножити отримане значення на два і додати дві довжини рівних сторін.

периметр багатокутника

Для знаходження периметра багатокутника, як правило, діє правило - зміряй всі сторони і склади їх. Однак деякі окремі випадки дозволяють більш просто впоратися із завданням. Наприклад, якщо перед вами так званий правильний шестикутник, його периметр можна порахувати, помноживши довжину сторони на 6.

периметр кола

периметр колаДля розрахунку периметра кола або, як кажуть частіше, довжини кола, існує спеціальна формула: P = 2pi-r, де pi- - постійне значення, рівне 3,14- r - радіус кола. Формула також може виглядати так: P = pi-d, де d- діаметр окружності.

До речі, фактично pi- - це відношення довжини окружності до її діаметра. Доведено, що це значення для всіх кіл однаково одно 3,14.

Читайте також статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!