» » » Що таке пароніми?

Що таке пароніми?

Що таке пароніми?

У даній статті ми розповімо про те, що таке пароніми. Слово «паронім» прийшло з грецької мови, в якому слово «para» означає "біля" або "повз", а слово «onyma» - "ім`я". Це подібні за формою і дуже близькі за звучанням слова, часто відрізняються за своїм значенням, наприклад, "кістковий" і "відсталий". Розглянемо докладніше, що таке пароніми. Приклади допоможуть краще в цьому розібратися.

Порівняємо гнівливий - «схильний до гніву» і гнівний - «схильний до гніву». Ці слова схожі в логічному, семантичному, змістовому і навіть в структурному визначенні, тому вони представляють інтерес для лінгвістичного зіставлення та аналізу випадків помилкового вживання в мові. Саме завдяки різниці в семантичному значенні, в лексичної і смисловий сполучуваності різні зв`язку паронимов цікаві для мовного дослідження. Так, гнівливою можна назвати характер. Це означає, що людина, у якого гнівливий характер, часто дратується і злиться з різних приводів, це його особливість. А гнівною можна назвати, наприклад, мова: «Він сказав гнівну промову» (т. Е. Його мова була сповнена гніву в словах і емоціях). Так, розглядаючи пару паронимов «гнівливий» і «гнівний», ми можемо зробити висновок про те, що вони вживаються з різними словами і мають тонкі смислові відмінності. «Людина великого гніву» частіше позначає постійний або тривалий ознака (наприклад, гнівливий характер властивий людині протягом довгого часу або постійно). «Гнівний» частіше виступає ознакою непостійного (гнівна мова, наприклад, висловлюється протягом певного часу, а потім припиняється). Вловити смислові відмінності між паронимами часом буває важко, але вони є.

Пароніми можуть бути розділені відповідно до їх семантичної зв`язку і словотворчих особливостей на префіксальні (мають один корінь, але різні приставки: виплата - оплата), суффіксальние (відрізняються суфіксами: галасливий - галасливий) і фінальні (розрізняються закінченнями: метод - методу).



Семантично розрізняють також контактні пароніми, що не мають схожих значень (становлення - встановлення), і синонімічні, які в певних пропозиціях можуть використовуватися як синоніми (трав`яний - трав`янистий, далекий - дальній). Радикальна відмінність паронімів і синонімів в тому, що пароніми не взаємозамінні.

Пароніми не тільки вивчаються як елементи лексичного ладу мови, а й розглядаються у випадках неправильного вживання їх у мовленні.

Визначення того, що таке слова пароніми, розглядають і в порівняльній лексикології. Паронім може бути результатом помилкового запозичення з іншої мови слова, схожого за написанням, але відмінного за значенням. Таким чином, з`являються так звані «помилкові друзі перекладача». У певному стилістичному контексті можуть використовуватися слова, різні за значенням, з різними основами, але схожі за звучанням. Таке явище називається парономазия.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!