» » » Чому русь назвали руссю?

Чому русь назвали руссю?

Чому Русь назвали Руссю?

Російська мова великий і могутній, всім це відомо з самого дитинства. Але звідки походить сама назва мови, чому Русь назвали Руссю, звідки пішла така назва? Над цим питанням і до цього дня роздумують філологи і етимологи.

існуючі версії

На даний момент існує безліч версій, який пов`язують походження слова "Русь" і з русалками, і зі словом «роса», і з назвою річки «Рось», а також з характерними ознаками слов`ян - русявим волоссям. Ще одна з версій пов`язує назву «Русь» із скіфським словом, яке в перекладі означає «білий». Але документальних підтверджень жодної з перерахованих вище версій немає.

Офіційна версія

Найдавнішою пам`яткою російської словесності є «Повість временних літ». Саме її вчені і брали за основу для побудови офіційної, підтвердженої історичним літературним пам`ятником версії.

У «Повісті временних літ» всі народи і народності, які згадує автор, можна умовно поділити на три групи:

  • Народності, назви яких закінчуються на -ене, -ане: словени, древляни, поляни.
  • Народності, назви яких закінчуються на -ічі: дреговичі, радимичі, кривичі.
  • Народності, назви яких закінчуються на м`який знак: сумь, чудь, водь.

Остання група назв використовувалася для позначення північних народів, які користувалися мовами фінської групи. Саме в цю групу і потрапляє слово «Русь». Це дозволяє вченим зробити припущення, що саме на півночі сучасної Росії і виникло слово «Русь».



Вважається, що так само, як фінська назва країни «Суомі» в мові древніх російських перейшло в «Сумь», так і фінське «Руотсі» могло перейти в «Русь».

Фінське слово «руотсі» походить від древнескандинавского дієслова «плисти, гребти» - «Руо». Відповідно, «руотсі» - це мореплавці, мореплавці, веслярі. Так стародавні фіни називали вікінгів, які припливали зі Швеції. Як це часто буває, одне і те ж назву стало використовуватися для всіх прийшлих племен, а іншим завойовниками були якраз таки слов`яни.

У свою чергу, слов`яни, переймання чужорідне слово «руотсі», переробили його відповідно до законів своєї мови в «русь». Спочатку і в нашій мові воно використовувалося для назви вікінгів. Але вони часто надходили на службу до князів і формували княжої дружини, через що слово «русь» набуло нового значення - армія князя, його дружина.

Але в дружину входили не тільки скандинавські воїни, були там і росіяни рекрути. Поступово назва дружини «русь» переходило на ті території, які вона контролювала. Території все розросталися, ставали все більше і більше, і ось вже величезна територія називається словом Русь. Ось чому Русь назвали Руссю - виною всьому веслярі і вікінги.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!