» » » Що таке стопа?

Що таке стопа?

Що таке стопа?

Слово "стопа" - термін, що має кілька значень. Ми розберемося, що таке стопа в кожному із значень цього терміна.

Стопа як частина тіла

Напевно, найчастіше слово "стопа" доводиться нам чути в значенні - частина тіла, нижній відділ нижньої кінцівки. Наукове визначення слова в даному значенні звучить так - дистальний відділ кінцівки стопоходящих чотириногих, який представляє собою звід, безпосередньо дотичний з землею і служить опорою при стоянні і русі.

Стопа має склепінчасту конструкцію з масою зчленувань, які дозволяють їй бути гнучкою і еластичною. Цікаво, що в стопі знаходиться 52 кістки, при тому що всього в тілі людини їх 206. Таким чином, в стопі знаходиться четверта частина всіх кісток людини.

Якщо у вас болять стопи, читайте статтю Як лікувати стопу.

Стопа як частина вірша



Стопою називають також структурну одиницю вірша, це група складів, яка об`єднується і виділяється Іктомі - ритмічним наголосом вірші, яке позначає його унікальну структуру. Існують прості і складні стопи, до перших належать дво- і трискладові стопи, до других - чотири- і пятісложние. У російській віршуванні розрізняють наступні стопи - хорей, ямб, дактиль, амфібрахій та анапест.

монетна стопа

Монетної стопою, а часто і просто стопою, називають точну кількість монет однакового номіналу, яке може бути викарбовано з певної кількості одиниці металу. Це нумізматичний термін.

Стопа як одиниця виміру

Раніше на Русі стопою називали одиницю виміру, яка використовувалася для рахунку паперу, а також в якості міри довжини і об`єму. 1 стопа дорівнювала 480 аркушах паперу, 1 метрична стопа - 1000 листів. Як одиниця довжини стопа прирівнювалася до 28,8 сантиметрам, як одиниця обсягу - 1/20 відра.

Сьогодні ми часто називаємо стопою пачку паперу.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!