» » » Кісточка - це де?

Кісточка - це де?

Кісточка - це де?

Щиколоткою називають кісткове утворення внизу ноги. Розглянемо, де конкретно розташована ця частина нижньої кінцівки, які функції вона виконує і чому вважається однією з найбільш вразливих частин тіла.

Нижній амортизатор

Якщо придивитися, то між стопою і гомілкою - двома нижніми частинами ноги, можна знайти два кісткових наросту. Один буде з внутрішньої сторони стопи, а інший з зовнішньої сторони. Це і є кісточка, яку ми можемо побачити. З анатомічної ж точки зору зовнішня (латеральна) кісточка є нижній відділ малогомілкової кістки, а внутрішня (медійна) є відростком нижнього відділу великогомілкової кістки. Разом вони утворюють зчленування, яке передає вагу тіла з ноги на стопу і є своєрідним амортизатором.

Слабка ланка

Таким чином, кісточка полегшує тиск на стопу. Адже, оскільки людина ходить прямо, то на ноги в цілому і на стопу зокрема припадає велике навантаження. Тепер стає зрозумілим, чому кісточка - це слабка ланка між гомілкою і стопою. На неї припадає близько 20% пошкоджень опорно-рухового апарату людини.



кісточкаФактором травмоопасності є не тільки високе навантаження, але і динамічність цієї ділянки ноги - при ходьбі, бігу, стрибках, ударах ногами або по ногах під час занять футболом або бойовими єдиноборствами. Варто поставити стопу трохи під іншим кутом, різко повернути або підвернути, - при високому тиску це може з великою часткою ймовірності обернутися переломом зі зміщенням або без. І тоді, на жаль, можна не тільки, побачити, а й відчути розташування пошкодженої щиколотки. Тому слід берегти щиколотки, особливо спортсменам і туристам.

До речі, про те, з яких ще елементів складається скелет людини, можна дізнатися зі статті Скільки кісток в скелеті.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!