Для чого потрібні кістки?

Для чого потрібні кістки?

У статті я розповім вам про те, для чого потрібні кістки людині та іншим ссавцям. Ми розглянемо основні функції кісток, а також торкнемося і питання про збереження здоров`я кісток, адже від цього безпосередньо залежить, як кістки будуть виконувати свої функції, допомагаючи людині жити повноцінним життям.

Основні функції кісток людини



Найголовніші функції кісток полягають в наступному. По-перше, вони захищають наш організм зсередини, наприклад, ребра або кістки черепа захищають різні м`які внутрішні органи - серце, легені та мозок відповідно. Ці органи влаштовані дуже тонко, а тому потребують постійного захисту. Ну, а по-друге, кістки утворюють скелет, до якого прикріплюються м`язи і зв`язки. Без кісток, людина просто не зміг би пересуватися і залишався б абсолютно нерухомим. Саме кістки є основною сполучною ланкою між мозком і м`язами - тобто початку і закінчення нервового ланцюжка. Якщо хочете, це своєрідні кабелі, всередині яких проходять різні імпульси, необхідні для злагодженої роботи всіх систем організму. Тому кістки - дуже важливий орган в людському організмі. Таким чином, перша функція кісток - захисна, а друга - рухова або механічна. Однак це не все. Крім механічних функцій (захист внутрішніх органів, підтримання форми тіла, забезпечення можливості руху), кістки виконують також і біологічні функції, наприклад, кровотворну. Саме в кістковому мозку і відбувається утворення нових кров`яних клітин. Ну, і крім того, кістки є сховищем практично всього фосфору і кальцію в організмі, а значить, мають важливе значення для обміну мінеральних речовин, що теж є біологічним процесом. А тепер ми розповімо вам про функції кісток більш детально, а потім поговоримо, як забезпечити збереження цих функцій.

Для чого потрібні кістки людині



Кістки є основною складовою кісткової системи і виконують в організмі як механічні, так і біологічні функції. До перших, як ми вже говорили, відносяться функції опорно-рухового апарату тіла, а також захист окремих органів і систем органів від різних зовнішніх пошкоджень і травм. Так, головний мозок захищається кістками черепа, а спинний мозок - хребтом, всередині якого і знаходиться, легкі ж і серце надійно захищені грудною кліткою. Рух тіла здійснюється за допомогою, так званих, органів руху, до яких відносяться кістки, м`язи і з`єднання кісток - переважно суглоби. А біологічною функцією кісток є, головним чином, їх участь у всіляких обмінних процесах, оскільки вони містять основну частину всіх мінеральних речовин організму людини. Це і солі кальцію, і фосфор, і магній з солями і інші елементи і речовини. Червоний кістковий мозок є основним джерелом елементів (клітинних) крові. В процесі життя кістки піддаються значним змінам. У плода вони практично повністю хрящові, а вже потім відбувається їх поступове окостеніння. У дітей кістки містять набагато більше органічних речовин, ніж у дорослих людей, і з віком міцність кісток все зменшується. У дитячому віці кістки зростаються при різних пошкодженнях значно швидше.

Порушення функції кісток людини

Розвиток кісток і обмінні процеси відбуваються під впливом нервової, а також ендокринної систем організму. Важливе значення для нормального функціонування кісток мають і фізичні навантаження. Тривале знерухомлення веде до значного зниження механічної міцності кісток. Також істотну роль у формуванні кісток має правильне харчування. Наприклад, нестача вітамінів нерідко призводить до різних деформацій кісток і відставання в рості, а дефіцит солей фосфору і кальцію може привести до підвищеної ламкості кісток і їх викривлення. Дуже часто при захворюваннях кісток можуть виникати всілякі деформації і біль. Нерідко цьому передує непропорційно важка фізична навантаження. І тут дуже важливо не погіршувати неправильними діями стан хворого і при виникненні болю в кістках необхідно розвантажити відповідний відділ скелета, тобто створити умови максимального спокою. Наприклад, при болю в плечі добре підвісити руку на косинку, а при болю в нозі - обмежити ходьбу і стояння на ногах. При збереженні ж болю краще використовувати тростину. Раптово з`явилася деформацію кістки лікують так: на викривлену частину кінцівки накладають шину для знерухомлення, при цьому, не намагаючись її випрямити. Найчастіше приводом для надання першої медичної допомоги при різних ушкодженнях кісток є вивихи і переломи. Кістки - це життєво важливий орган в нашому організмі, що виконує масу не просто корисних, але вкрай необхідних функцій, тому потрібно берегти кістки якомога ретельніше і по можливості попереджати травми і захворювання.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!