Що таке суглоб?

Що таке суглоб?

Найчастіше ми навіть не замислюємося про те, з яких систем і органів складається наш організм, які функції вони виконують. Хоча це було б корисно знати, адже уявляючи собі функції тих чи інших органів, можна, при нагоді, допомогти їм ефективніше виконувати свою роботу. А зараз давайте поговоримо про те, що таке суглоб, і розповімо про його будову і функції, а також про тих захворюваннях, які можливі через порушення функцій.

будова суглоба

  • Суглобом називається рухоме з`єднання кісток в тій чи іншій частині скелета. Кістки в цьому місці поділяються щілиною, в якій знаходяться суглобова сумка і синовіальна оболонка. Завдяки такій будові кістки можуть переміщатися відносно один одного, а значить, і людські члени можуть здійснювати різні рухи в просторі.
  • Суглоби утворюються так званими суглобовими поверхнями утворюють суглоб епіфізів кісток (кісткових розширень), синовіальної оболонкою з відповідною рідиною, що служить своєрідною змазкою і суглобової сумкою - платівкою, призначеної для з`єднання кінців кісток і оберігає суглоб від всіляких механічних пошкоджень: розривів, ударів тощо . 
  • Також, говорячи про суглоби, не можна не згадати і суглобові зв`язки. Вони служать для зміцнення кісткових з`єднань і для обмеження рухливості суглобів, щоб підвищити їх міцність і надійність.
  • У кожному суглобі знаходиться від 3 до 8 артерій, по яких здійснюється передача суглобових тканин поживних речовин. Нервова мережу суглоба забезпечує його іннервацію (відчуття). 
  • Єдиною частиною суглоба, яка не має нервових закінчень, є так званий гиаліновий хрящ, що покриває епіфізи кісток. Гіаліновий хрящ підганяє і амортизує суглобові поверхні для злагодженої і ефективної роботи. Тепер поговоримо про функції суглобів в організмі.

Функції суглобів і їх порушення



Власне кажучи, якби людина не мала суглобів, він би просто не зміг рухатися, так як кістки залишалися б нерухомими. Отже, основна функція суглобів полягає в забезпеченні рухливості кісток. Також не можна недооцінювати і опорну функцію суглобів, адже завдяки суглобам людина може створювати опору для свого тіла або для його окремих членів. У разі, якщо людина перевантажує суглоби або навантажує їх одноманітною роботою, можуть виникати різні порушення і навіть хвороби суглобів. Дуже поширене, наприклад, таке відхилення, як гипермобильность суглобів, при якому суглобові зв`язки розтягуються і дозволяють суглобам здійснювати рухи в набагато більшій амплітуді, ніж це необхідно для нормальної роботи. В результаті суглоб перевантажується, що може призводити до зміни тканинного складу. На практиці це виражається в розтяжках на шкірі, слабкість судин. Якщо не вжити заходів, то цілком може розвинутися навіть варикозна хвороба. Якщо у людини спостерігається гипермобильность суглобів, йому не рекомендується монотонна робота протягом багатьох годин поспіль. Гіпермобільність нерідко є причиною таких неприємних захворювань, як артроз і варикоз, а також може призводити і до серйозних розтягування, особливо якщо людина активно займається спортом. Корисні функції суглобів в організмі важко переоцінити, тому намагайтеся дбайливо ставитися до них і при найменших нездужання і втоми проводите відновлювальні заходи.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!