» » » Чому хрустять суглоби?

Чому хрустять суглоби?

Чому хрустять суглоби?
Чому хрустять суглоби?

Практично кожна людина хоч раз чув цей звук, що доноситься якщо не з його власного тіла, але з тіла людини поруч, який невдало присів або встав або зігнув руку, а щось і спеціально клацає пальцями. Медики досі сперечаються на тему того, чому хрустять суглоби, тому точок зору на це явище є кілька.

Чому хрустять суглоби

  • Порушено будова суглоба - поверхні суглоба не збігаються і може виходити за краї суглобової коробки і зустрічаючись поверхні суглоба клацають при зміні положення.
  • Через запалення прилеглої м`язи - механізм, при якому виникає сам клацання в цьому випадку до кінця не ясний, але частина лікарів дотримується теорії і вважає, що суглоби хрустять в результаті перевантажень або втоми. У цьому ж випадку хрускіт може виникати якщо ви довго перебували в одному положенні, і потім вирішили його поміняти, будь то нога, рука або шия, особливо якщо на орган припадала навантаження, цілком ймовірно суглоб буде хрустіти.
  • Гіпермобільність - так називається будова суглоба при якому він занадто рухливий. Це є вродженою аномалією (зустрічається вона не так вже рідко). При цьому частини суглоба можуть практично розвалюватися, не завдаючи людині особливих больових відчуттів, а повертаючись на місце вони створюють той самий хрест.
  • Артроз - це захворювання при якому зношуються суглоби, вірніше хрящі, що знаходяться всередині них. Це захворювання практично неминуче в старечому віці, але існують і випадки, коли це захворювання з`являється значно раніше. Чому хрустять суглоби в цьому випадку: частини суглоба, які з`єднуються і одночасно поділяються хрящем, через те, що хрящ зношений перестають бути рухливими, з`єднання втрачає гнучкість і виникає хрускіт.
  • Наслідки травм - при травмах не тільки суглобів, а й переломах і тріщинах кісток, часто виникають пошкодження судин і тканин, які прилягають до суглобу. Їх запалення або ущільнення при відновленні ускладнює рух суглоба.
  • Надлишок солей в суглобі - при цьому, сіль накопичуючись твердне і зміцнює кістки і хрящі, а так само прилеглі до них м`язи, все це ускладнює рухливість суглоба і може викликати больові відчуття. Від таких розладів страждають люди, які живуть в місцевості, де питна вода насичена мінеральними солями.


Найчастіше хрускіт є якщо не поодиноким випадком, то досить нешкідливим. Але от якщо при цьому ви відчуваєте біль, то краще зверніться до лікаря і дізнатися чому хрустять суглоби у вашому випадку.

Що робити якщо хрустять суглоби:

  • Чи не засиджуйтеся в одному положенні - міняйте позу, якщо можливо робіть розминки і зарядку раз в пару годин, особливо якщо у вас сидяча робота.
  • Розвантажити суглоб і забезпечте йому відпочинок - по-перше зніміть з нього навантаження (якщо нога - лягти, якщо шия, то покласти її на подушку і т.д.), по-друге забезпечте суглобу спокій - для цього підходять еластичні бинти і спеціальні фіксатори . Поступово суглоб відновиться від втоми і запалення пройде. Не перестарайтеся з пов`язками, обов`язково до суглобу повинен бути нормальний приплив крові.
  • Використовуйте протизапальні мазі, наприклад фастум гель і інші.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!