» » » Що таке артрит?

Що таке артрит?

Що таке артрит?

У статті я розповім вам про таке захворювання, як артрит. Ви дізнаєтеся, що таке артрит, з яких причин він виникає і в чому його відмінність від схожого за назвою, але різного за походженням і симптоматиці захворювання - артрозу. Ці хвороби плутають досить часто, тому остання глава нашої статті буде присвячена поясненню відмінностей між ними.

Опис і причини артриту

По суті, артрит - це назва не одного, а цілої групи захворювань суглобів. Артритом також називають ураження якого-небудь одного суглоба, а якщо вражена група суглобів, то таку хворобу називають вже поліартрит. Артрит - це одне з найпоширеніших захворювань в світі, а запущені форми артриту практично напевно призводять до інвалідності. Основним видом артритів (за ступенем поширення) є ревматоїдний. Сучасні вчені вважають, що причиною виникнення цього запального захворювання суглобів є якась інфекція, правда, сказати точно, яка саме, до сих пір не можуть. Однак таке припущення може бути і неправильним, оскільки відомо, що ревматоїдний артрит не лікується за допомогою антибіотиків, які, по ідеї, повинні вбивати вірус. Лікують ревматоїдний артрит за допомогою засобів, що полегшують біль, а також хірургічних операцій на суглобах. Виявляється ревматоїдний артрит зазвичай під впливом емоційного стресу або шоку, після тривалих і важких фізичних навантажень і високого ступеня стомлення, а також в результаті впливу різних інфекцій і навіть при гормональної перебудови.

розвиток хвороби



На першій стадії ревматоїдного артриту можна помітити деяку припухлість навколо суглобів, підвищення температури в цих місцях, а також болі в суглобах. На другій стадії синовіальна оболонка суглобів починає ущільнюватися, а потім, на третій стадії, відбувається деформація суглобів і суттєве збільшення болю. Також відбувається помітна втрата рухової функції уражених суглобів. Ревматоїдний артрит зазвичай проявляється у вигляді поліартриту, тобто уражається не один, а відразу кілька суглобів. Розвивається захворювання досить повільно, його можна помітити по таким проявам, як скутість суглобів вранці (це триває близько півгодини), спонтанна біль в суглобах, яка при активних рухах посилюється.

Чим відрізняється артрит від артрозу

На відміну від артриту, артроз - захворювання типово суставное, тобто він не впливає на інші системи організму. При цьому артроз - це деформація суглобів вікова, а у артриту найчастіше бувають інші причини і початися він може навіть у молодому віці. Єдиними винятками, коли артроз починається рано, можуть стати травми суглобів і значні перевантаження, якщо людина займається спортом. Але головна відмінність артриту і артрозу, звичайно ж, в тому, що перший є запальне захворювання організму в цілому, а артроз вражає тільки суглоби. Варто зазначити, що від артритів страждає близько 2% всього населення земної кулі, артрозу ж піддаються 10% людей старше 40 років. Також додамо, що артроз - захворювання набагато більш вивчене, ніж артрит, причини виникнення якого до цих пір не виявлено зі 100% -вою точністю. Мабуть, на виникнення артриту впливає цілий комплекс зазначених в нашій статті причин.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!