» » » Чим відрізняються прислів'я від приказок?

Чим відрізняються прислів'я від приказок?

Чим відрізняються прислів`я від приказок?

Без прислів`їв і приказок російська мова була б менш красивим. Люди, висловлюючи свої думки або ставлення до чого-небудь, часто використовують приказки та прислів`я, не замислюючись про те, чим вони один від одного відрізняються. Багато хто вважає, що прислів`я і приказки несуть однакову смислове значення. Спробуємо розібратися, чим відрізняються прислів`я від приказок.

Що таке прислів`я?

Прислів`ям прийнято називати народний вислів, в якому полягає деяка мудрість, мораль, якесь повчання. Вона являє собою самостійну, повністю закінчену фразу, істину, що пройшла перевірку часом. У прислів`ї, що складається всього з одного речення, звучить і повчання, і підказка, і рада, який дозволяє прийняти правильне рішення. Говорячи зрозумілою мовою, прислів`я - універсальне висловлювання, що має просту форму і завершений характер вираженої думки. Характерними особливостями прислів`їв є наявність ритму і рими. Прислів`я не мають автора, це народна мудрість. Приклади прислів`їв: "Хвіст виліз - ніс загруз, ніс виліз - хвіст загруз" - "Готуй воза взимку, а сани - влітку".

Що таке приказка?



Приказка - це особливий вираз, що характеризує будь-яке життєве явище, в ній використовуються загальновживані, простонародні слова. Приказка - стійкий вираз, яке можна виразити за допомогою інших слів. Смислове значення фрази при цьому залишиться незмінним, зміниться тільки забарвлення висловлювання. Приказки є всього лише частиною пропозиції, вони роблять більш багатою і емоційної нашу повсякденну мову, є її прикрасою. По суті, приказка - частина фрази, словосполучення. Приклади приказок: "Як з гусака вода" - "Не в брову, а в око".

Різниця між прислів`ями та приказками

Отже, чим відрізняються прислів`я від приказок? Можна чітко виділити наступні відмінності прислів`їв від приказок:

  • Прислів`я завжди має повчальний зміст, дає короткий, ясний рада. Приказка тільки надає сказаного емоційне забарвлення.
  • Прислів`я - логічно завершене вислів, а приказка - тільки частина фрази, словосполучення.
  • Прислів`я мають складну смислове навантаження, для їх побудови використовуються різні структурні прийоми (паралелізми, рими). У них часто присутній ритм. Приказки коротші, часто є частиною прислів`їв або можуть бути підставою для їх виникнення.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!