» » » Що таке байка?

Що таке байка?

Що таке байка?

Чи пам`ятаєте ви рядки: «Коли в товаришах згоди немає, на лад їх справа не піде, і вийде з нього не справа, тільки борошно ...» Починається так одна з байок найзнаменитішого байкаря Росії Івана Андрійовича Крилова. І розповідається в ній про те, як абсолютно різні тварини намагалися зробити одну справу, при цьому навіть не намагаючись домовитися. А що таке байка? Відповідь на це питання знає, мабуть, кожен школяр початкових класів. Згадаймо його і ми з вами.

Що таке байка: визначення

Байкою називається віршоване або прозове літературний твір, який носить повчальний сатиричний характер. Причому дійовими особами в байках найчастіше виступають не люди, а тварини. І властиві цим тваринам цілком людські якості: лисиці - хитрість, сові - мудрість, раків - упертість, а мавпі - дурість.

З`явилися байки ще в Стародавньому світі - в 6-5 століттях до нашої ери. Згадаймо хоча б байки знаменитого давньогрецького філософа Езопа. І з самого початку свого існування байки вчили людей. Чого навчають байки?

Байки і їх користь

Про те, що висміюють байки, можна говорити дуже довго. В першу чергу, байки висміюють людські вади: брехня, аморальність, лінь, дурість, хвастощі, невігластво. У героях байок кожна людина знаходить тварини, схожої на себе.



Ситуації, що описуються авторами в байках, завжди дуже життєві, і тому кожна людина здатна перенести їх на своє власне життя, а значить, знайти у себе один з пороків і виправити його.

Крім цього, за рахунок сатиричних, іронічних ноток байки читач не тільки вчиться розуміти свої вади і виправляти їх, але і сміятися над самим собою. Таке відчуття гумору, безумовно, вкрай корисно для психологічного здоров`я людини. Одна єврейська прислів`я говорить: «Ті, хто вміє сміятися над собою блаженні, бо джерело їх втіхи не вичерпається до кінця днів їх».

Мораль цієї байки така: читайте байки, смійтеся над собою і стаєте мудрішими, більш людяним, дальновиднее. І нехай ваш віз завжди досягає мети призначення. Успіхів!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!