» » » Які є казки?

Які є казки?

Які є казки?

У казок, як і у будь-яких інших творів літературного жанру, також є своя класифікація, причому навіть не одна. Казки можуть ділитися на кілька груп, по-перше, за змістом, по-друге, по авторству. Крім того, існує ще й класифікація казок за національною ознакою, яка прозора і зрозуміла всім. Наприклад, «російські народні казки», «німецькі казки» і т.п. Сказати, які бувають казки по авторству, також не так складно. Всім відомо, що є казки народні, а є - авторські, написані конкретною людиною. До цього ми ще повернемося, але спочатку поговоримо про більш складної класифікації казок - за змістом.

Види казок за змістом

За змістом літературознавці зазвичай виділяють 3 види казок:

  • побутові
  • чарівні
  • казки про тварин

Кожен з цих типів поділяється ще на кілька, про які ми поговоримо у відповідних розділах. А почнемо ми з казок побутових.

Побутові казки

Як випливає з назви, до побутових казок відносять такі, в яких описується життя і побут того чи іншого народу. Однак треба зазначити, що в такого роду казках звичайне опис зустрічається рідко, а найчастіше воно доповнюється різними гумористичними і сатиричними описами. Наприклад, висміюються якісь якості того чи іншого класу суспільства або соціального статусу. Серед побутових казок виділяють наступні види казок (перерахуємо їх з прикладами):

  • соціально-побутові ( «Шемякін суд», «поділ гусака», «Балакуча стара»)
  • сатирико-побутові ( «Мужик і поп», «Пан і тесля», «Пан і мужик», «Як поп робітницю наймав»)
  • чарівно-побутові (з елементами з чарівних казок, яскраві приклади того: «Морозко», «Попелюшка»)


Взагалі, потрібно зазначити, що класифікація ця виведена літературознавцями досить умовно, оскільки далеко не завжди можна однозначно сказати, до якої категорії належить та чи інша казка. Багато можна віднести і до соціально-побутовим, і до сатирико-побутовим, а, наприклад, у всім відомій казці «Морозко» до цих двох особливостей додається ще й певна частка чарівництва, тому вона і побутова, і сатирична, і чарівна одночасно. І так воно є з багатьма казками - обов`язково при класифікації враховуйте цей момент.

чарівні казки

Чарівну казку можна дізнатися, перш за все, по оточенню, яке, як правило, мало відповідає явленої нам в житті насправді. Герої існують в своєму фантастичному світі. Часто такі казки починаються словами «В деякому царстві ...». Чарівні казки можна також умовно розділити на кілька типів:

  • героїчні казки (з перемогою над різними міфічними істотами або з пригодами, в які герой вирушає з метою знайти якийсь чарівний предмет). З прикладів: «Молодильні яблука», «Василиса Прекрасна»;
  • архаїчні казки (розповідають про знедолених та одинокими людьми і про тих, кого вигнали або вони пішли з родини з якоїсь причини і про їхні пригоди). З прикладів: «Дванадцять місяців», «Діти у людожера»;
  • казки про людей, наділених чарівними здібностями. Наприклад: «Марія-майстриня», «Олена Премудра».

Казки про тварин

Давайте подивимося, які є казки про тварин:

  • казки про звичайні тварин (диких і домашніх). Наприклад: «Лисиця і заєць», «Лисиця і журавель», «Вовк і семеро козенят»;
  • казки про чарівні тварин. Наприклад: «Золота рибка», «Коник-Горбоконик», «Ємеля» ( «По щучому велінню»).


Крім того, казки бувають і такі:

  • кумулятивні (в яких є повторюваний сюжет). Наприклад: «Рукавичка», «Колобок», «Ріпка»;
  • байки. Як приклад наведемо всім відомі байки «Ворона і лисиця», «Мавпа і окуляри». Маленьке зауваження: не всі літературознавці відносять байку до казкового жанру, виділяючи для неї окреме місце серед літературних жанрів, однак для повноти картини я вирішив включити сюди і байки теж.

Як ви, напевно, знаєте, ці байки - НЕ народна творчість, вони мають авторів. Таким чином, казки можна розділити на народні та авторські. «Лисиця і заєць» - російська народна казка, а «Коник-Горбоконик» - авторська, оскільки написана вона П. П. Єршова. Ну ось ми розглянули, мабуть, всі основні види казок як за змістом, так і за авторською і національної приналежності.

деякі посилання

Наостанок хочу поділитися з Вами посиланнями на зібрання цікавих російських народних казок. Досить багато побутових (соціально-побутових) казок ви знайдете тут.

на цій сторінці представлені чудові чарівні казки.

А тут ви знайдете кілька десятків найвідоміших казок про тварин.

Зазначу, що представлені на сторінках цього сайту казки є, мабуть, найбільш відомими з розділу російських народних.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!