» » » Про що "казка про мертву царівну і про сім богатирів"?

Про що "казка про мертву царівну і про сім богатирів"?

Про що

"Казку про мертву царівну і про сім богатирів" Олександр Сергійович Пушкін написав в 1833 році, перебуваючи в Болдіно. Він переказав німецьку казку, але аналогічні сюжети є в багатьох фольклорних творах різних народів світу, включаючи Південну Африку. З найвідоміших її аналогів - "Білосніжка і сім гномів", "Спляча красуня". Знаючи їх сюжети, дуже легко здогадатися, про що "Казка про мертву царівну і про сім богатирів". Але Пушкін створює не просто копію відомої казки, він пише унікальну за красою історію про кохання у віршах, з російським колоритом, з триразовим повтореннями, описами сил природи, з яскравими образами.

герої казки

Якщо дуже коротко викласти план казки про мертву царівну, то вийде історія про те, як зла чарівниця заздрила молодій красуні, намагалася її вбити, але вона не померла, а заснула міцним сном до тих пір, поки прекрасний наречений не розбудив її поцілунком. А при чому тут сім гномів, сім богатирів, навіть 10 джигітів в східній казці з таким же сюжетом? Ці герої казки про мертву царівну зіграли дуже важливу роль - вони захищали її спочатку, а потім берегли її сон в очікуванні чудесного пробудження.

сюжет казки

Отже, розповімо докладно по порядку, що ж відбувалося в цій казці. Жив-був цар, який з дружиною чекав народження спадкоємця. Але молода цариця померла відразу після пологів. І залишився государ з маленькою донькою на руках. Недовго він сумував, швидко одружився на молодій, красивій і дуже злий і пихатої жінці. Вона була чаклункою, її єдиним другом було дзеркало, яке кожен день говорило цариці, що вона найпрекрасніша на світі. Одного разу настав такий день, коли дзеркало, яке вміло брехати, сказало чаклунки, що вже не вона на світі всіх миліше, що підросла молода царська дочка, яка набагато її гарніше.



Чаклунка дуже розсердилася, дочекалася зручного моменту, коли царя-батька не було вдома, і веліла чорняву відвести царівну в ліс, прив`язати до дерева і кинути на поталу вовкам. Чернавка не змогла приректи дівчину на смерть і відпустила в лісі. Царівна пішла, куди очі дивляться, і натрапила на будинок, де жили сім братів, сім прекрасних богатирів. Вони взяли її як рідну сестру. Вони їздили кожен день на полювання, а царівна поралася по дому. Одного разу богатирі запропонували царівну вибрати одного з них в чоловіки, але вона відмовилася, розповівши, що у неї є наречений, королевич Єлисей. Так і жили б вони щасливо, якби дзеркало знову не розповів мачусі-чаклунки, що царівна жива і стала ще прекрасніше.

Злочинниця переодяглася жебрачкою, знайшла царівну і нагодувала її отруєним яблуком. Коли богатирі повернулися з полювання додому, вона вже була мертва. Охоплені відчаєм і горем, вони поклали її в кришталеву труну і повісили його в печері. У цей час Єлисей шукав свою кохану по світу. Йому допомагали і сонце, і місяць, і вітер. І він, нарешті, знайшов цю печеру і побачив там свою царівну, сплячу мертвим сном. Він поцілував її, і раптом царівна ожила! Всією великою компанією вони повернулися до царя в столицю. Чаклунка побачила їх щастя і від злості померла. Казка вчить тому, що любов і дружба сильніше за все на світі, що добро завжди переможе, як би сильно зло не намагалося. Така основна характеристика казки про мертву царівну Олександра Сергійовича Пушкіна. Прочитати її повністю ви можете тут: "Казка про мертву царівну і про сім богатирів - Пушкін Олександр Сергійович".



Увага, тільки СЬОГОДНІ!