» » » Про що "казка про золотого півника"?

Про що "казка про золотого півника"?

Про що

Можливо, багато замислювалися, про що "Казка про золотого півника" А.С. Пушкіна. І дійсно, ця казка дивує своєю загадковістю і багатогранністю. Малюків казка лякає трагічним фіналом, а дорослих спантеличує невизначеністю і незвичністю образів.

Казка "Золотий півник": короткий зміст

Жив собі цар Дадон. Вороги постійно дошкуляли йому, але поки він був молодий, все атаки з успіхом відбивав. Однак цар старів, і стримувати ворога йому ставало все важче. На допомогу йому прийшов один звіздар, який подарував царю золотого півника. Петушок заздалегідь сповіщав, коли і звідки чекати ворога, що давало царю можливість підготуватися і зустріти ворога у всеозброєнні. На знак подяки за це цар пообіцяв мудреця виконати будь-яке його бажання.

І ось в черговий раз півник попередив царя про ворога, який з`явиться зі сходу. Цар зібрав військо і помчав туди, проте після прибуття побачив, що ворога вже хтось розгромив. Поле битви суцільно було приховано мертвими тілами. Загинули і обидва його сина. У наметі він побачив дівчину. Це була Шамаханська цариця. Її краса і стала причиною стількох смертей. Воїни не могли поділити її і побилися до смерті.

Шамаханська дівчина підкорює царя своєю красою і той забирає її до себе в палац. Після приїзду в столицю до нього прийшов звіздар і попросив, щоб цар подарував йому Шамаханскую царицю за те, що він віддав цареві золотого півника. Дадон образився, вийшов з себе і вдарив астролога жезлом по голові. Той помер. У цей час золотий півник злетів з даху і клюнув царя в тім`ячко, від чого той моментально помер. Шамаханська цариця зникла, ніби її й не було. Петушок теж пропав.

"Казка про золотого півника": аналіз



Цю казку Пушкін написав в 1834 році. Вона стала останньою казкою автора. В основу сюжету було покладено новела В. Ірвінга (американського письменника) "Легенда про арабською звіздар".

Через жартівливій форми розповіді і іронічного тону опису царя Дадона (при відсутності будь-яких роз`яснень з боку автора), "Казка про золотого півника" стала каменем спотикання для багатьох критиків. Незважаючи на жартівливий стиль написання, варіанти трактувань були різноманітні. У ній навіть шукали політичні теми - натяк на приватне ставлення автора до Миколи I і ін. Хоча насправді все було простіше простого. Пушкін написав казку в жартівливому контексті на тему небезпеки і згубності жінок і жіночих чар. "Казка про золотого півника" повністю порівнянна з існуючими в народній творчості іронічними казками, повістями і анекдотами на тему жіночої краси, яка страшніше будь-якого ворога.

Ми розглянули лише одну з багатьох різноманітних трактувань даної казки. Адже, як відомо, скільки людей, стільки й думок. Можливо, у вас буде інший погляд на даний твір.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!