» » » Про що "казка про втрачений час"?

Про що "казка про втрачений час"?

Про що

"Казка про втрачений час" - це книга радянського письменника Євгена Шварца і однойменний мультиплікаційний фільм. Автор, намагаючись достукатися до людей, всім сюжетом своєї казки каже: «Не витрачайте час даремно, воно назад не повернеться!».

Про час

Щоб зрозуміти, про що "Казка про втрачений час", давайте дізнаємося, що хотів сказати Шварц про це самому часі:

  • Воно, хоч і найдовше, але і найкоротший в нашому світі.
  • Воно тече швидко і повільно.
  • Без нього не відбувається жодна річ на світі.
  • Час - наш скарб, яке ми не цінуємо і витрачаємо даремно.
  • Економлячи час, ми зможемо стати справжніми творцями, так як будемо встигати розвивати свою особистість.

Казка про втрачений час: короткий зміст

Отже, сюжетна лінія казки. Головний герой - Петя Зубов вчиться в 3-му класі. «Навчається» - це голосно сказано, так, відвідує школу. Він не любить вчитися і виконувати домашні завдання, він любить відкладати свої справи в довгий ящик. Чверть за чвертю він обіцяє наздогнати у навчанні своїх однокласників, але знову лінь бере своє.

Одного ранку в школі він дізнається, що став стареньким дідусем. Він дуже засмучується і, не знаючи, що далі робити, біжить, куди очі дивляться. А дивляться вони в ліс, який розташований біля їхнього міста. Адже навіть мати рідна Петрику вже не дізнається. Хлопчик-дідусь в розпачі, його починають відвідувати сумні думки. А думає він про те, що так і нічого не встиг зробити у своєму житті. Не помітив, як постарів.



З таким настроєм Петя знаходить невеликий будиночок в лісі, де і лягає відпочити в сіні, так як господарі з якихось причин відсутні. Прокинувшись, він бачить, що господарі все-таки повернулися. Їх четверо: дві дівчинки і двоє хлопчаків, вони сидять за столом і щось вважають на рахунках. Петі нічні відвідувачі здаються незвичними, вони виглядають зовсім дітьми, але поводяться, як пенсіонери і називають один одного чомусь по імені та по батькові.

І тут Петі Зубову відкривається страшна таємниця. Виявляється, це не школярі, а справжні злі чарівники, і це саме вони зробили його старим. Вони крадуть час у дітей, які витрачають його даремно. Крім головного героя, вони зістарили ще трьох школярів.

Але не все так сумно. Петя підслухав, що у нього ще є один-єдиний шанс повернути своє дитинство. Для цього він повинен знайти інших жертв чарівництва і привести їх в будинок до злочинців, щоб повернути стрілки годин-ходиків назад на 77 кіл. Одна умова - це необхідно зробити опівночі, а якщо спізнитися, то процес буде безповоротним.



На щастя, якимось чином Петрику вдається все задумане: він знаходить школярів, яких теж перетворили на старичків, приводить їх в хату і повертає стрілки. Найдивовижніше, що вперше в житті школярі прийшли без запізнень. Можуть, коли хочуть. Справедливість торжествує: діти знову діти, а злі чарівники зникають!

Ось така "Казка про втрачений час". Зміст цікаве і трохи з гумором. Мається на увазі, що саме собою, дітки усвідомили, що їх поведінка була неправильним, що потрібно вміти розпоряджатися своїм часом грамотно і що лінь - погана якість.

План "Казки про втрачений час"

  • Лінь Петі Зубкова.
  • Перетворення в старого.
  • Зустріч з чарівниками.
  • Пошук школярів-старих.
  • Висновок. Перевтілення і усвідомлення своїх помилок.

У книзі описана еволюція дитячого мислення за якісь два дні. Можна умовно поділити її на три ступені:

  • нерозуміння;
  • роздуми;
  • Усвідомлення.

Письменник хотів сказати нам, що люди вчаться на своїх помилках, іноді ціна за них непомірно велика. Тому варто обдумувати свої вчинки і робити корисні, потрібні речі, які не розпорошуючись на дрібниці.

Правильно розпоряджатися своїм часом вкрай важливо, інакше ми ніколи нічого не встигнемо. Правда, головний герой казки і не особливо поспішав кудись, що і підмітили злі чаклуни. Ідея казки в тому, що будь Петрику трудолюбивее, чарівникам він був би не по зубах.

"Казка про втрачений час" надзвичайно глибока і оригінальна. Її сенс необхідно постаратися донести не тільки до дітей, але і до себе, тому що кожна людина має нехорошу властивість - іноді втрачати час дарма.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!